A budai óvárosháza felújított épületét, a tudományos kutatóközpontnak és doktori iskolának helyet adó Bölcs Várat magyar tervezők és iparművészek alkotásai töltik meg élettel. A nagyközönség számára is látogatható földszinten a 2015-ben elhunyt textilművész, Kubinyi Anna műveiből tekinthetnek meg egy jelentős válogatást az érdeklődők.

 

A két belső udvart körülfogó folyosó falain a látogatók Kubinyi Anna hét alkotását tekinthetik meg, melyek: a Rozsda (2001), a Kötelékek (1998), a Nyitott zártság (2004), a Hajnali égbolt (2010), a Kék áttűnés (2000), az Erdélyi töredék (2003) és a Győztes fejedelem – Attila (2011). A művek már szinte mind a 2000-es években, azt követően készültek, hogy a huzamosabb ideig külföldön élő művésznő végleg hazatért, és erdélyi utazásainak hatására mély érdeklődéssel fordult az identitás, a nemzeti sorskérdések és a népművészeti hagyatékok felé.

A Bölcs Vár épületének emeletén, a doktori iskola termeinek helyet adó szinten az MNB Alapítvány Kubinyi Anna további nyolc alkotását is kiállította. Az emeleten kapott helyet a textilművész Székelykapu I. (2002), Székelykapu II. (2006), Székelykapu III. (2008), Csíksomlyói Imatextil (2014), Kőrösi Csoma Emléktextil (2009), Csoma Oltár (2013), Hajnali meditáció (in memoriam Robindrannath Tagore) 2013), és Gyűrődés (2000) című műve.

Az 1949-ben Makón született Kubinyi Anna egy véletlennek köszönhetően lett textilművész. Eredetileg keramikus szeretett volna lenni, ám papírjai elkeveredtek a Magyar Iparművészeti Főiskolán és végül a gobelinszakra vették fel. Az egyedi motívumvilágával a természetet és a tájmegjelenítést a középpontba helyező művész a szövés és a relieftechnika segítségével plasztikus és a síkból kilépő dinamikus kompozíciókat teremtett egyszerű anyagok felhasználásával. Munkáihoz maga festette, dolgozta fel és a szövés segítségével gyapjúval és selyemmel ékesítette érzés és színvilágát.