Bölcs Vár, a tudás háza néven megnyitott Buda új képzési, oktatási és tudományos központja. A Bölcs Vár a doktori képzés mellett tudományos, ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak is helyszíne lesz.

 

A 2014-ben indult feltárási és rekonstrukciós munkák eredményeként mára kívül-belül megújult budai óvárosháza épülete ezentúl elsősorban oktatási és tudományos munkának ad otthont. Az MNB Alapítvány olyan tudományos műhelyt hozott létre, amely kiemelkedő színvonalú, modern oktatással közgazdasági és pénzügyi szakembereket képez tovább.

A győri Széchenyi István Egyetemmel közös angol nyelvű Gazdálkodási- és Szervezéstudományi Doktori Program (SzEEDSM) Magyarországon egyedülállónak számít. A képzésen neves nemzetközi professzorok, oktatók a gyakorlati életben már bizonyított, szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek adnak többlettudást, egyben lehetőséget a doktori cím megszerzésére. A tudás háza ad helyet az MNB Alapítvány valamint a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Geopolitikai Doktori Programnak is.

Az MNB Alapítvány célja az értékőrzés mellett az értékteremtés is. A Bölcs Vár aktuális, mindig megújuló tudományos és ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak lesz a helyszíne a jövőben.  A nagyközönség számára nyitott az alagsor és a földszint, a pinceszinten rendezvénytermek, az első udvarban egy fogadótér, a Szentháromság utcára nyíló épületrészben a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvesboltja, illetve kiállítótér kapott helyet.

– Az első szó a köszöneté. Nagyon sokan vettek részt az értékmentésnek és értékteremtésnek ebben a folyamatában, amelynek eredményeként újjászülethetett Magyarország egyik legszebb műemléki épülete – fogalmazott köszöntő beszédében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A jegybankelnök emlékeztetett: a Bölcs Vár néven újjászületett épület felújítására jelentős időben került sor, ugyanis a megerősödött Magyarország hídfőállást képez Kelet és Nyugat között. A Bölcs Vár az oktatási programok, a doktori képzések és a tudományos munka mellett két jegybanki alapítványnak is helyet biztosít, valamint könyvesboltot nyitott a Pallas Athéné Könyvkiadó, illetve az épület szakmai konferenciáknak is helyet ad.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében arra emlékeztetett, hogy innováció nélkül nem tudunk alkalmazkodni a minket körülvevő, gyorsan változó világhoz, amelyben ma már olyan kérdésekre is választ kell adni, amelyre például a közgazdaságtan vagy a jogtudomány önmagában nem képes. Az új kihívások komplex kérdéseire csak az olyan innovatív doktori iskolák tudnak megfelelni, mint amelyek a most átadott Bölcs Várban is helyet kaptak – fogalmazott. Palkovics László elmondása szerint büszkék lehetünk arra, amit Magyarország innováció terén a múltban elért, ugyanakkor nem elégedhetünk meg a múlt sikereivel. Ebben a feladatban mindenkinek szerepet kell vállalnia, a Magyar Nemzeti Bank és alapítványai pedig meghatározó munkát végeznek ezen a területen – húzta alá az innovációs és technológiai miniszter.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere arról beszélt, hogy míg a budai vár 1686-os ostroma után, a romokból kellett újjáépíteni a mai Szentháromság teret és környékét, az utóbbi évek munkájának eredményekén az akkor felépített budai óvárosháza épületét sikerült megmenteni az utókor számára. A Magyar Nemzeti Bank és alapítványai áldozatvállalásának köszönhetően egy ékkővel gazdagodott a Vár, egy szép épülettel, amely tartalommal telik meg – fogalmazott. – A budai óvárosháza épületének rekonstrukciója példaértékű folyamat minden minden műemléki épület felújításához, a munka eredményeként láthatóvá vált a ház – a középkori épületmaradványokkal együtt – összesen közel 800 éves története – hívta fel a figyelmet Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum főmúzeológusa.

Idei, harmadik évfolyamát már a Bölcs Várban indítja el az MNB Alapítvány a győri Széchenyi István Egyetemmel közös angol nyelvű Gazdálkodási- és Szervezéstudományi Doktori Programja. A képzésen neves nemzetközi professzorok, oktatók a gyakorlati életben már bizonyított, szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek adnak többlettudást, egyben lehetőséget a doktori cím megszerzésére. – A sikerhez sok ember együttműködésére, és a körülmények szerencsés együttállására van szükség. Hogy idáig eljutottunk, az nem lett volna lehetséges a Magyar Nemzeti Bank és az alapítványok, valamint a Széchenyi István Egyetem vezetőinek támogatása nélkül – mondta Vastag Gyula professzor, a doktori program vezetője. – A ház szelleme további innovációkra inspirál bennünket. Biztos vagyok benne, hogy a győri Széchenyi István Egyetemmel és Pécsi Tudományegyetemmel közös doktori programok még nagyszerűbb eredményeket érnek el ebben a csodálatosan felújított épületben – fogalmazott Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója.