Bölcs Vár, a tudás háza néven megnyitott Buda új képzési, oktatási és tudományos központja. A Bölcs Vár a doktori képzés mellett tudományos, ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak is helyszíne lesz.

 

A 2014-ben indult feltárási és rekonstrukciós munkák eredményeként mára kívül-belül megújult budai óvárosháza épülete ezentúl elsősorban oktatási és tudományos munkának ad otthont. A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány olyan tudományos műhelyt hozott létre, amely kiemelkedő színvonalú, modern oktatással közgazdasági és pénzügyi szakembereket képez tovább.

A győri Széchenyi István Egyetemmel közös angol nyelvű Gazdálkodási- és Szervezéstudományi Doktori Program (SzEEDSM) Magyarországon egyedülállónak számít. A képzésen neves nemzetközi professzorok, oktatók a gyakorlati életben már bizonyított, szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek adnak többlettudást, egyben lehetőséget a doktori cím megszerzésére. A tudás háza ad helyet a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány valamint a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Geopolitikai Doktori Programnak is.

A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány célja az értékőrzés mellett az értékteremtés is. A Bölcs Vár aktuális, mindig megújuló tudományos és ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak lesz a helyszíne a jövőben.  A nagyközönség számára nyitott az alagsor és a földszint, a pinceszinten rendezvénytermek, az első udvarban egy fogadótér, a Szentháromság utcára nyíló épületrészben a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvesboltja, illetve kiállítótér kapott helyet.

– Az első szó a köszöneté. Nagyon sokan vettek részt az értékmentésnek és értékteremtésnek ebben a folyamatában, amelynek eredményeként újjászülethetett Magyarország egyik legszebb műemléki épülete – fogalmazott köszöntő beszédében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A jegybankelnök emlékeztetett: a Bölcs Vár néven újjászületett épület felújítására jelentős időben került sor, ugyanis a megerősödött Magyarország hídfőállást képez Kelet és Nyugat között. A Bölcs Vár az oktatási programok, a doktori képzések és a tudományos munka mellett két jegybanki alapítványnak is helyet biztosít, valamint könyvesboltot nyitott a Pallas Athéné Könyvkiadó, illetve az épület szakmai konferenciáknak is helyet ad.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében arra emlékeztetett, hogy innováció nélkül nem tudunk alkalmazkodni a minket körülvevő, gyorsan változó világhoz, amelyben ma már olyan kérdésekre is választ kell adni, amelyre például a közgazdaságtan vagy a jogtudomány önmagában nem képes. Az új kihívások komplex kérdéseire csak az olyan innovatív doktori iskolák tudnak megfelelni, mint amelyek a most átadott Bölcs Várban is helyet kaptak – fogalmazott. Palkovics László elmondása szerint büszkék lehetünk arra, amit Magyarország innováció terén a múltban elért, ugyanakkor nem elégedhetünk meg a múlt sikereivel. Ebben a feladatban mindenkinek szerepet kell vállalnia, a Magyar Nemzeti Bank és alapítványai pedig meghatározó munkát végeznek ezen a területen – húzta alá az innovációs és technológiai miniszter.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere arról beszélt, hogy míg a budai vár 1686-os ostroma után, a romokból kellett újjáépíteni a mai Szentháromság teret és környékét, az utóbbi évek munkájának eredményekén az akkor felépített budai óvárosháza épületét sikerült megmenteni az utókor számára. A Magyar Nemzeti Bank és alapítványai áldozatvállalásának köszönhetően egy ékkővel gazdagodott a Vár, egy szép épülettel, amely tartalommal telik meg – fogalmazott. – A budai óvárosháza épületének rekonstrukciója példaértékű folyamat minden minden műemléki épület felújításához, a munka eredményeként láthatóvá vált a ház – a középkori épületmaradványokkal együtt – összesen közel 800 éves története – hívta fel a figyelmet Végh András, a Budapesti Történeti Múzeum főmúzeológusa.

Idei, harmadik évfolyamát már a Bölcs Várban indítja el a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány a győri Széchenyi István Egyetemmel közös angol nyelvű Gazdálkodási- és Szervezéstudományi Doktori Programja. A képzésen neves nemzetközi professzorok, oktatók a gyakorlati életben már bizonyított, szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek adnak többlettudást, egyben lehetőséget a doktori cím megszerzésére. – A sikerhez sok ember együttműködésére, és a körülmények szerencsés együttállására van szükség. Hogy idáig eljutottunk, az nem lett volna lehetséges a Magyar Nemzeti Bank és az alapítványok, valamint a Széchenyi István Egyetem vezetőinek támogatása nélkül – mondta Vastag Gyula professzor, a doktori program vezetője. – A ház szelleme további innovációkra inspirál bennünket. Biztos vagyok benne, hogy a győri Széchenyi István Egyetemmel és Pécsi Tudományegyetemmel közös doktori programok még nagyszerűbb eredményeket érnek el ebben a csodálatosan felújított épületben – fogalmazott Dubéczi Zoltán, az MNB oktatási igazgatója.