Háromoldalú megállapodást írtak alá a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Budapesti Corvinus Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem vezetői a két egyetem közös MBA-képzésének elindításáról. Ez a program is része annak a folyamatnak, amelynek során Magyarország, az MNB támogatja a kínai “Egy út, egy övezet” kezdeményezést, vagyis az Új selyemút megszületését

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a sanghaji Fudan Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem háromoldalú együttműködési megállapodást kötött az MNB szakmai támogatásával létrejövő Fudan-Corvinus MBA kettős diplomát adó képzésről, amely 2019. februárban indul Budapesten, a régió első kínai oktatási programjaként. A megállapodást a The Pre-Forum Session of Shanghai Forum 2019 című konferencia előkészítő eseményén írták alá, melyet az MNB, a sanghaji Fudan Egyetem és az MNB Alapítvány közösen rendeztek meg az MNB alapítványának új székhelyén, a Bölcs Várban.

Magyarország és a kelet-közép-európai régió hidat jelent Európa és Kína között, a térség már bebizonyította, hogy az Európai Unió kicsi, de jól működő motorjává vált az elmúlt években – mondta a rendezvényt megnyitó Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI beszámolója szerint. A jegybankelnök kiemelte: a közös képzés során tehetséges, jól képzett szakembereket kívánnak kinevelni. Ez a program is része annak a folyamatnak, amelynek során Magyarország, az MNB támogatja a kínai “Egy út, egy övezet” kezdeményezést, vagyis az Új selyemút megszületését – jelezte Matolcsy György. Az MNB elnöke kiemelte: a magyar és a kínai egyetem közötti együttműködés egy újabb építőkockát jelent az Új selyemút kiépítésében.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára rámutatott: a Kína és Magyarország közötti stratégiai partnerség új eleme ez a felsőoktatási együttműködés. A program elindítását még akkor jelentették be, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Kínában tett látogatást – utalt rá a KKM államtitkára. Magyar Levente arról is szólt, Magyarországon van már olyan általános iskola, ahol kínait oktatnak, ilyen középiskolát is hamarosan beindítunk, és erősödik a két ország együttműködése a felsőoktatás terén is.

Tuan Csie-long, a Kínai Népköztársaság Budapestre akkreditált nagykövete kiemelte: a két egyetem közötti együttműködést a Magyar Nemzeti Bank koordinálta, a mostani közös program magas szintre emeli a két, nemzetközileg is elismert egyetem közötti kapcsolatot. Jelezte: jövő évtől várhatóan közvetlen légijárat köti majd össze Shanghajt Budapesttel.

Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi ügyekért felelős államtitkára jelezte: a Fudan rangos kínai egyetem, amely olyan európai szakembereket akar képezni, akik ismerik Kína valós problémáit, és azokra valódi válaszokat kívánnak adni. Kiemelte: a magyar és a kínai felsőoktatás közötti szoros kapcsolatot mutatja az is, hogy egyre több kínai hallgató tanul magyar felsőoktatási intézmények kurzusain.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára rámutatott: a XXI. század az innováció, a technológia-váltás korszaka, ebben a folyamatban Kína, a kínai szakemberek kulcsszerepet játszanak. A két ország közötti hosszú évekre visszatekintő jó kapcsolatokat jelzi az is, hogy Magyarország volt az első állam, amely 1949-ben diplomáciai kapcsolatokra lépett a Kínai Népköztársasággal – emlékeztetett az államtitkár.

Csen Cse-min, a Fudan Egyetem alelnöke elmondta: a jövő évi Shanghaji Fórum a világ globális problémáival foglalkozik majd, várhatóan a rendezvény vendége lesz Matolcsy György, az MNB elnöke is. Kiemelte: Magyarország az egyik első állam volt, amely felkarolta az “Egy út – egy övezet” kínai kezdeményezést. Hangsúlyozta: a mostani közös MBA-képzés az első olyan program, amelyet a Fudan Egyetem Kínán kívül indít.

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora kiemelte: a kínai és az európai kultúra sokszor találkozott már, ez az új képzés is ennek a folyamatnak a része. Jelezte: a Fudan és a Corvinus közös képzési programja jövő tavasszal kezdődik el.

A szakmai konferencia megnyitójaként Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója, valamint Zhang Jun, a Fudan Egyetem Gazdasági Kar dékánjának társelnökletével egy panelbeszélgetésre került sor. Ennek keretében lengyel, szlovák és cseh előadók a közép-kelet-európai régió szerepét vizsgálták az új világrendben. A résztvevők között volt Piotr Szpunar, a lengyel jegybank gazdasági elemzésekért felelős szervezeti egységének igazgatója, Lucia Husenicová, a pozsonyi Ázsiai Tanulmányok Intézet igazgatója, valamint Jeremy A. Garlick, a prágai Gazdaságtudományi Egyetem oktatója.

A sanghaji Fudan Egyetem a Kínai Népköztársaság kereskedelmi és oktatási minisztériumainak támogatásával, Sanghaj város önkormányzatával és a Korea Foundation for Advanced Studies nevű dél-koreai think-tankkel közösen 2005 óta minden év májusában megrendezi a nemzetközileg is elismert sanghaji fórumot. A rendezvényen 2017-ben Matolcsy György jegybankelnök vitaindító előadást is tartott, valamint 2017-ben és 2018-ban az MNB a Fudan Egyetemmel társszervezőként 1-1 panelbeszélgetést szervezett az esemény hivatalos programjának részeként.

Fotó: Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és Csen Cse-min, a Fudan Egyetem alelnöke (Forrás: MTI)