Épületbejárással összekötött tárlatvezetéssel emlékeztek Kubinyi Annára a Bölcs Várban. Az érdeklődőket a textilművész két lánya, Adrienn és Szilvia vezette körbe az épületben, ahol a látogatók jelentős válogatást tekinthetnek meg Kubinyi Anna műveiből.

 

Idén februárban lett volna 70 éves Kubinyi Anna textilművész. Az alkalomból tárlatvezetést, illetve épületbejárást tartottak a Bölcs Várban, ahol az épület tavaly őszi megnyitása óta Kubinyi Anna tizenöt műve látható. A február 8-ai eseményen a textilművész két lánya, Adrienn és Szilvia kalauzolta a látogatókat a házban, ismertette meg az érdeklődőkkel az épület történetét, valamint a felújítás részleteit, illetve az ingatlan jelenlegi funkcióját. A séta közben sorra járták édesanyjuk, Kubinyi Annának a Bölcs Várban kiállított alkotásait, így a látogatók személyes hangvételű képet kaphattak a textilművész életéről, munkásságáról, egyedi techikájáról, valamint megismerhették a kiállított alkotások történetét, mondanivalóját.

Az érdeklődők a Bölcs Vár földszintjén, a két belső udvart körülfogó folyosó falain Kubinyi Anna hét alkotását tekinthették meg, melyek: a Rozsda (2001), a Kötelékek (1998), a Nyitott zártság (2004), a Hajnali égbolt (2010), a Kék áttűnés (2000), az Erdélyi töredék (2003) és a Győztes fejedelem – Attila (2011). A művek már szinte mind a 2000-es években, azt követően készültek, hogy a huzamosabb ideig külföldön élő művésznő végleg hazatért, és erdélyi utazásainak hatására mély érdeklődéssel fordult az identitás, a nemzeti sorskérdések és a népművészeti hagyatékok felé.

A Bölcs Vár épületének emeletén, a doktori iskola termeinek helyet adó szinten Kubinyi Anna további nyolc alkotása kapott helyet. A nagyközönség számára egyébként nem látogatható helyiségekben a textilművész Székelykapu I. (2002), Székelykapu II. (2006), Székelykapu III. (2008), Csíksomlyói Imatextil (2014), Kőrösi Csoma Emléktextil (2009), Csoma Oltár (2013), Hajnali meditáció (in memoriam Robindrannath Tagore) 2013), és Gyűrődés (2000) című műve látható.

Az 1949-ben Makón született Kubinyi Anna egy véletlennek köszönhetően lett textilművész. Eredetileg keramikus szeretett volna lenni, ám papírjai elkeveredtek a Magyar Iparművészeti Főiskolán és végül a gobelinszakra vették fel. Az egyedi motívumvilágával a természetet és a tájmegjelenítést a középpontba helyező művész a szövés és a relieftechnika segítségével plasztikus és a síkból kilépő dinamikus kompozíciókat teremtett. Ez a technikai eljárás végigkísérte munkásságát, és ez különböztette meg más textilművészektől. Munkáihoz maga festette, dolgozta fel és a szövés segítségével gyapjúval és selyemmel ékesítette érzés és színvilágát.