Az elmúlt hetekben több épületsétát is tartottak a Bölcs Várban. Az eseményeken középiskolás diákok, építészhallgatók, valamint gyakorló építészek ismerhették meg a régi budai Óvárosháza épületének izgalmas történetét, látnivalóit, a felújítási munkák mozzanatait, valamint a Bölcs Vár jelenlegi funkcióját.

 

Biri Balázs, a Bölcs Vár felújítási munkáit végző Hetedik Műterem építésze február elsején a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem húsz építészhallgatóját vezette körbe az épületben egy különleges iskolai óra keretében. Biri Balázs ismertette a hallgatókkal a ház figyelemre méltó építészeti megoldásait, látványos tereit, lenyűgöző középkori maradványait, miközben bemutatta annak nem mindennapi történetét.

Február 21-én a Budapesti Innovatív Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola 21 diákja érkezett Borsosné Gróf Gyöngyi tanárnő vezetésével, hogy megtekintsék a Bölcs Vár „A Királyok pénzei – Budavári pénzverés a középkorban” című érmekiállítását. Az interaktív tárlatvezetésen a gyerekek játékosan tanulhattak Magyarország történelméről. Az érmekiállítás után a csoport a régi budai Óvárosháza épületével ismerkedett, bejárták a középkori fogdát, az éttermi és kávézói részt, valamint a könyvesboltot. A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást, megannyi értékes információval gazdagodva tértek vissza az iskolájukba.

Szintén elsősorban az érmekiállítás miatt érkezett a BGSZC II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziumának 24 diákja Dr. Flaskó János vezetésével február 26-án. A tanár úr pénz, illetve pénzügyek témában rendezett témahetet osztálya számára, a Bölcs Vár interaktív érmekiállítása pedig tökéletes választás a pénz magyarországi, középkori történetének bemutatására. A csoport a tárlatvezetés után bejárta a Bölcs Vár – a nagyközönség számára látogatható – tereit is.

Szabó Levente, a Hetedik Műterem Ybl Miklós- és Pro Architectura-díjas építésze szakmája képviselői számára tartott épületsétát március elsején. A bejáráson, miközben sorra vették az épület csodálatos tereit és termeit, Szabó Levente bemutatta a régi budai Óvárosháza mintegy nyolc évszázados történetét, és az építészek képet kaphattak a felújítási munkálatok kihívásairól.

Galéria