A tavasz beköszöntével, a Húsvéti Ünnep körében teltek a napok a Bölcs Vár épületében, háromnapos tavaszi rendezvénysorozaton vehettek részt a kisiskolás gyermekek, felnőttek egyaránt. A programok résztvevői megismerkedhettek a Húsvét hagyományaival, a magyar népzene kultúrájával, a népművészetben és a népi kézművességben gyökerező klasszikus elemekkel.

 

A rendezvénysorozat napjain a gyermekeknek a Tudás Házának izgalmas középkori tereiben elrejtett húsvéti tojásokat kellett megkeresnie és összegyűjtenie, mindemellett pedig a Hagyományok Háza művészeinek közreműködésével textilszövő workshopokon ismerkedhettek meg a szövés artisztikájával. Tekintettel arra, hogy a Bölcs Vár ad otthont Kubinyi Anna textilművész képeinek, a művész lánya, Kubinyi Adrienn tematikus épületséta keretein belül mutatta be a gobelin-műveket a rendezvény felnőtt résztvevőinek.

Az eseménysorozat díszvendégei között köszönthettük Bartha Elek magyar néprajzkutatót, valamint Juhász Zoltán népzenekutatót, akik ismeretterjesztő tudományos előadásaikon elkalauzolták a hallgatóságot Eurázsia népzenei térképén, miközben megismerkedhettek a magyar és az európai Húsvéti hagyományokkal.

A gyermekek többféle húsvéti kézműves foglalkozáson is részt vehettek, ahol animátorok segítségével sajátíthatták el az ünnepi ajándékkészítés fortélyait: hogyan készíthetünk húsvéti díszeket természetes anyagokból, miként készül el a mesés húsvéti ajtókopogtató, asztali dísz, vagy a színes húsvéti képeslap. A szorgalmas és kitartó munka végül meghozta gyümölcsét, megannyi szép húsvéti ajándék került ki az ügyes gyermekkezek közül, akik élményekkel gazdagodva térhettek haza.