A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori Iskolája (BCE NKMDI) 2019. május 31-én tartotta első nemzetközi PhD-konferenciáját az MNB Alapítvány támogatásával. Az esemény helyszíne a Bölcs Vár volt.

 

Az 1st International PhD Conference of the International Relations Multidisciplinary Doctoral School című rendezvényt a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Dr. Dubéczi Zoltán nyitotta meg. A konferencia a geopolitika, a nemzetközi kapcsolatok és a világgazdaság témáival egyaránt foglalkozott. Az esemény egyik legfőbb célja az volt, hogy közös platformot teremtsen a hallgatók, a témavezetők és az oktatók számára a megismerkedésre, és természetesen a multidiszciplináris tudás megosztására. Az előadó doktoranduszok között az NKMDI mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Soproni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem Doktori Iskoláinak hallgatói is szerepeltek.

Az eseményen mintegy 85 vendég jelent meg, akik négy párhuzamos délelőtti, illetve négy délutáni tematikus szekcióülésen vehettek részt. Ezek többek között a környezeti fenntarthatóság, az aktuális globális gazdasági kihívások, geopolitikai folyamatok, valamint a fejlődő országok világgazdasági illetve világpolitikai pozíciójának kérdéseivel foglalkoztak. Összesen 36, egyenként mintegy 15 perces prezentáció hangzott el, amelyeket beszélgetés, illetve szakmai vita követett, a szekcióelnökök levezetésével. Az egyes szekciókat az adott témakörökben jártas, szakmailag felkészült egyetemi oktatók elnökölték, moderálták.

A konferencián prezentáló hallgatók által írt tanulmányok 2019 nyarán jelennek meg egy, a rendezvény Tudományos Bizottsága által szakmailag elbírált, lektorált konferencia kötetben. Az eseményt a szervezők hagyományteremtő szándékkal hívták életre, ami azt jelenti, hogy a tervek szerint a 2019/20-as tanév tavaszán folytatódni fog a sorozat egy újabb, szintén kifejezetten doktoranduszok számára rendezendő szakmai találkozóval – remélhetőleg még az ideinél is nagyobb létszám mellett.