A Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében idén több épületvezetés is lesz a Bölcs Várban. A szakmai épületsétákat a ház felújításában résztvevő építészek vezetik, magyar nyelven. A séták hossza 1-1,5 óra.

 

A budai óvárosháza közel 800 éves történetével a Várnegyed központjában, Buda egyik legrégebbi és legpatinásabb részében, a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. Az épület 160 éven át funkcionált Buda városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt.

Működött benne csendőrség, iskola, majd a második világháború utáni időszakban múzeumok, kutatóintézetek. A 2014-ben megkezdett régészeti és műemléki kutatások révén számos érdekes részlet került napvilágra, többek között a török kor óta elzárt, most megnyitott pince, az egykori börtöncellák, több középkori épületmaradvány, illetve a mai épületen keresztül húzódó középkori sikátor nyomvonala.

A régi budai városháza helyreállítását idén az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-Díjjal jutalmazta. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága értékelése szerint a volt budai Városháza helyreállítása, átalakítása az elmúlt évek egyik legfontosabb munkája a budai Polgárváros területén. Az épületet felújító MNB Alapítvány, és a tervező Hetedik Műterem Kft. Szabó Levente Ybl-díjas építész vezetésével olyan átfogó műemléki helyreállítást tudott megvalósítani, amely méltó módon folytatja a magyar műemlékvédelem jó hagyományait.

A Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében szeptember 21-én szombaton 11:00-től 12:30-ig, valamint 14:00-től 15:30-ig, illetve szeptember 22-én vasárnap 11:00-től 12:30-ig és 14:00-től 15:30-ig épületsétára várjuk látogatóinkat. Az épületbejárásokat a Bölcs Vár felújításában résztvevő építészek vezetik, magyar nyelven.A séták hossza 1-1,5 óra.

Az épületsétákon a részvétel ingyenes. Jelentkezni az alábbi email címen lehet: info@bolcsvar.hu.