Kína 37 millió fős Shanxi tartományányának delegációja Magyarországon tett hivatalos látogatást, amelynek keretében a magyar-kínai kapcsolatokat erősítő szerepét is betöltő Bölcs Várban szakmai programon vettek részt.

A 2010-ben a magyar kormány által meghirdetett „Keleti nyitás” és a 2013-ban elindított „Egy övezet, egy út” és a „Go Global” kínai kezdeményezések jegyében egyre több kínai kormányzati, vállalati és akadémiai delegáció érkezik Magyarországra, hogy minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki minden területen.

A Bölcs Várba is egyre több kínai delegáció látogat el, ugyanis a Pallas Athéné Alapítványok épülete jelenleg az egyik legfontosabb kínai kulturális és tudományos központ. Amellett, hogy Magyarországon egyedüliként kínai nyelven is bemutatkozik a ház, a Tudás Központja biztosít otthont a „Kína-KKE 16+1” és az „Egy övezet, egy út” első oktatási együttműködésének, a Fudan-Corvinus Double Degree MBA Programnak. Az ország egyik legfontosabb Kína kutatóközpontja, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány is itt tevékenykedik, továbbá számos Kínával kapcsolatos fórumnak, konferenciának, workshopnak és kulturális rendezvénynek is helyet ad a Bölcs Vár. Emellett kiemelendő, hogy Magyarországon elsőként itt használható Kína legelterjedtebb mobilfizetési megoldása, az Alipay internetes fizető program, amely nagy sikert aratott a Magyarországon élő kínai közösség körében, és ennek köszönhetően a kínai turisták kedvelt helyszínévé is vált a hangulatos kávézó és könyvesbolt a Bölcs Várban.

Szeptember 19-én a Shanxi tartomány 20 fős delegációja látogatott el a Bölcs Várba, ahol egy tartalmas épületséta keretein belül megismerkedhettek a Ház történelmi múltjával és bámulatos építészeti megoldásaival. Ezt követően a Magyar Nemzeti Bank munkatársainak vezetésével vehettek részt egy fél napos szakmai workshopon, ahol betekintést nyerhettek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolataiba, azon belül is a kínai pénzügyi intézetekkel, kutatóközpontokkal és egyetemekkel kötött együttműködésekbe, mindemellett megbeszélést folytattak FinTech és Zöld pénzügyek témában is.

Galéria