Kína 37 millió fős Shanxi tartományányának delegációja Magyarországon tett hivatalos látogatást, amelynek keretében a magyar-kínai kapcsolatokat erősítő szerepét is betöltő Bölcs Várban szakmai programon vettek részt.

A 2010-ben a magyar kormány által meghirdetett „Keleti nyitás” és a 2013-ban elindított „Egy övezet, egy út” és a „Go Global” kínai kezdeményezések jegyében egyre több kínai kormányzati, vállalati és akadémiai delegáció érkezik Magyarországra, hogy minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki minden területen.

A Bölcs Várba is egyre több kínai delegáció látogat el, ugyanis az MNB Alapítvány épülete jelenleg az egyik legfontosabb kínai kulturális és tudományos központ. Amellett, hogy Magyarországon egyedüliként kínai nyelven is bemutatkozik a ház, a Tudás Központja biztosít otthont a „Kína-KKE 16+1” és az „Egy övezet, egy út” első oktatási együttműködésének, a Fudan-Corvinus Double Degree MBA Programnak. Az ország egyik legfontosabb Kína kutatóközpontja, az MNB Alapítvány is itt tevékenykedik, továbbá számos Kínával kapcsolatos fórumnak, konferenciának, workshopnak és kulturális rendezvénynek is helyet ad a Bölcs Vár. Emellett kiemelendő, hogy Magyarországon elsőként itt használható Kína legelterjedtebb mobilfizetési megoldása, az Alipay internetes fizető program, amely nagy sikert aratott a Magyarországon élő kínai közösség körében, és ennek köszönhetően a kínai turisták kedvelt helyszínévé is vált a hangulatos kávézó és könyvesbolt a Bölcs Várban.

Szeptember 19-én a Shanxi tartomány 20 fős delegációja látogatott el a Bölcs Várba, ahol egy tartalmas épületséta keretein belül megismerkedhettek a Ház történelmi múltjával és bámulatos építészeti megoldásaival. Ezt követően a Magyar Nemzeti Bank munkatársainak vezetésével vehettek részt egy fél napos szakmai workshopon, ahol betekintést nyerhettek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolataiba, azon belül is a kínai pénzügyi intézetekkel, kutatóközpontokkal és egyetemekkel kötött együttműködésekbe, mindemellett megbeszélést folytattak FinTech és Zöld pénzügyek témában is.

Galéria