Október 4-én közös konferenciát tartott Budapesten a Magyar Nemzeti Bank és a Lengyel Nemzeti Bank, valamint a térség több pénzügyi döntéshozója. Az impozáns eseménynek a Bölcs Vár klasszikus helyszíne adott otthont. Az érdeklődők izgalmas, érdekes előadásokat hallgathattak meg a közép-kelet-európai térségben elért eddigi sikerekről, eredményekről és tapasztalatokról, valamint szó volt a várható, jövőbeni kihívásokról is. Az eseményen a régió ismert pénzügyi vezetői osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal és egymással.

A „Successes and Challenges in the CEE region” elnevezésű konferenciát Patai Mihály, a jegybank alelnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, milyen fontos a két ország szoros, történelmi kapcsolata és egymás kölcsönös segítése. Patai Mihály kiemelte, hogy a közép-kelet-európai régió mind kulturálisan, mind történelmileg egy összekötő láncszem nyugat és kelet között. Az itteni országok olyan közös történelmi valósággal és múlttal rendelkeznek, amit áthidalnak a nyelvi különbségek. Patai szerint bár nem beszélünk egy nyelvet, de a közös történelmi tapasztalatok miatt mégis jól értjük és megértjük egymást.

A lengyel jegybank nevében Anna Trzecińska alelnök asszony köszönetét fejezte ki a magyar félnek, hogy megszervezte a nagyszabású rendezvényt.  Az alelnök asszony szerint a szakmai események fontos szerepet töltenek be abban, hogy a régió hatékonyan tudja kezelni a gazdasági kérdéseket és kihívásokat. Hiszen olyan fontos és összetett témákat vitattak meg a mostani konferencián is, mint a pénzügyi rendszer és a technológiai fejlődés összekapcsolódása, a fenntartható fejlődés, valamint azok a negatív rezgések és következmények, melyek együtt járnak a globalizációval.

A konferencián, a megnyitó és bevezető előadások után izgalmas panelbeszélgetéseken tudtak részt venni az érdeklődők. Több témakörben és több előadó között lehetett választani. Palotai Dániel ügyvezető igazgató által vezetett beszélgetésen arról esett szó, hogy a következő válságot hogyan tudja kezelni a térség. Adam Głogowski, a lengyel jegybank ügyvezető igazgatója által irányított panelbeszélgetésen a fintech forradalom aktuális trendjei kerültek pénzügyi mikroszkóp alá.

Lehetőség volt részt venni klasszikus kerekasztalbeszélgetéseken is, ahol központi témában a gazdasági növekedés finanszírozási lehetőségei kerültek előtérbe, valamint a közép-kelet-európai országok fel felzárkózási folyamatait vitatták meg.

A szakmai konferencián a régióból a horvát, a szlovén és a cseh jegybank is képviseltette magát alelnök, ügyvezető igazgatók és igazgatósági tagok, valamint elismert gazdasági vezetők részvételével.

A nagysikerű esemény lehetővé tette, hogy a térség országai és pénzügyi vezetői eszmét cseréljenek egymással, és megosszák a hallgatósággal szakmai tudásukat, tapasztalataikat.

Galéria