A Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kötetének szerzője, Markku Wilenius, finn jövőkutató professzor célja, hogy megmutassa és feltárja nekünk az ajtónk mögött kopogtató jövőt. Arra keresi a választ és vázol fel érdekes, tettre sarkalló elméleteket, hogyan tudjuk még időben megállítani a negatív tendenciákat. A kötet, csakúgy mint a Pallas Athéné Könyvkiadó korábban megjelent kiadványai, megvásárolható a kiadó könyvesboltjában, a Bölcs Várban.

A gazdasági lassulás, a kapitalizmus látványos problémái és a globális klímaváltozás már erősen érezhetők, és hangsúlyosan követelik a gyors és hatékony, tettekben megnyilvánuló reagálást. Legfőbb feladatunk, hogy a környezetünkre mért káros hatásokat minimalizáljuk, eközben pedig biztosítsuk társadalmak jólétét és boldogulását. Mindehhez elengedhetetlen a gazdasági struktúrák átalakulása, hiszen csak így tud megvalósulni a kiegyensúlyozott fejlődés, ami képes lehet visszaszorítani a munkanélküliséget, társadalmi egyenlőtlenséget, a klímaváltozást és a bioszféra totális szétrombolását.

Markku Wilenius professzor szerint most az a legfontosabb feladatunk, hogy forradalmasítsuk a világ energiatermelő rendszereit, amelyek még mindig fosszilis tüzelőanyagokkal biztosítják az elsődleges energiaellátás nagyját. Tíz éven belül mélyen 50% alá kell csökkenteni a fosszilis anyagokfelhasználásának arányát. Ez hatalmas kihívást jelent számunkra. Az egyik kulcsfontosságú kérdés az, hogy Kína és India hogyan fog ennek megfelelni.

A Pallas Athéné Kiadó gondozásában most magyarul is megjelent, A JÖVŐ NYOMÁBAN című könyv pirosan villogó vészjelzésekkel hívja fel az olvasók, az emberek, országok és vezetőik figyelmét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amely képes még az elviselhető keretek között tartani a globális klímaváltozást. Ha most nem cselekszünk, elfogy az idő. Wilenius hangsúlyozza, hogy tudatos együttműködésre van szükség, mind a vállalatok, mind a magánszemélyek és államok, kormányok részéről. Amerikától kezdve Európán át egészen Kínáig. Bár a problémát nem azonos mértékben idéztük elő, csak együtt vagyunk képesek a kezelésére.

A szerző Finnország példáján keresztül mutatja be a kollektív probléma jelentkezését, a finn gazdasági és társadalmi lépések globális felmelegedésre gyakorolt hatását és sokszor súlyos következményét. A technológiai fejlődés legtöbbször szerencsére együtt jár a társadalmi változásokkal, azonban a klímaváltozás kezelésére nem elég csupán az új technológiák bevetése, hanem a gondolkodásmódunkat is alapjaiban kell megváltoztatni.

Markku Wilenius a Turkui Egyetem Gazdasági Karának jövőkutató professzora, a Finn Jövőkutatási Központ munkatársaként több mint húsz éve foglalkozik jövőkutatással. Emellett az UNESCO „Tanuló társadalom és az oktatás jövője” elnevezésű programjának a vezetője. Tagja a Római Klubnak, és a finn szakértői delegáció vezetője volt a johannesburgi fenntartható fejlődési csúcstalálkozón.