2019. október 30. és 31. között került megrendezésre a Budapest Eurasia Forum felvezető rendezvénye, amelynek központi témája az eurázsiai együttműködés és a hosszú távú, fenntartható gazdaságpolitika volt. A fórum számos szekciójának a Bölcs Vár patinás épülete adott otthont, ahol a meghívott, magas rangú résztvevők pénzügyi, gazdasági és tudományos panelbeszélgetések keretében vitatták meg a 21. század változó világrendjének aktuális kérdéseit.

A Budapest Eurasia Forum nemzetközi konferenciasorozat 2020-tól kezdődően minden évben Budapesten tartja majd üléseit, az ezt előkészítő mostani esemény pedig az eurázsiai együttműködés jegyében a hosszú távú fenntartható jövő előmozdítására, és az annak megvalósításához szükséges geopolitikai és gazdasági aktualitásokra fókuszált. A fórum ünnepélyes megnyitóján Matolcsy György jegybankelnök köszöntőjét követően felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Veronika Skvortsova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere. A magas szintű politikai megnyitót követően a hazai, valamint a nemzetközi politikai, gazdasági és tudományos élet képviselői folytattak panelbeszélgetéseket geopolitikai, gazdasági, pénzügyi, a multilaterális együttműködésekkel, továbbá az infrastruktúrával, konnektivitással és kultúrával összefüggő témákban. Az esemény két helyszínen zajlott egymással párhuzamosan: a Hilton Budapest Hotelben és a Bölcs Várban, az egykori budai városháza gyönyörűen felújított épületében.

A neves külföldi vendégek közül előadást tartott többek között Alexander Morozov, az orosz jegybank kutatási és előrejelzési igazgatóságának vezetője, Andrey Sushentsov az orosz MGIMO University Nemzetközi tanulmányok Intézetének igazgatója, David A. Jones, a Varsói Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzora, Assylbek Davletov, az Astana Financial Services Authority Fintech vezetője, Sopnendu Mohanty, a Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) Fintech vezetője, Khee Giap Tan, az Ázsia Versenyképességi Intézet nevű think tank társigazgatója, a Szingapúri Nemzeti Egyetem docense, továbbá Yanni Li, az ICBC ügyvezető igazgatója. Az eseményre hazánkba látogatott számos nemzetközi delegáció is, többek között az Eurázsiai Fejlesztési Bank (EDB) képviselői, akik Andrey Beliyaninov, a bank igazgatótanácsa elnökének vezetésével bilaterális egyeztetést folytattak az MNB felsővezetőivel, és megállapodást írtak alá a két intézmény közötti együttműködés előmozdítása érdekében.

A konferencián bemutatták továbbá a Magyar Nemzeti Bank könyvsorozatának legújabb kiadványát, “Long term sustainable econo-mix” címmel, amely a fenntartható közgazdasági elméleteket helyezte vizsgálódásának középpontjába.

A rendezvény sikerére építve a Budapest Eurasia Forum célja, hogy az eurázsiai együttműködés révén megerősítse Magyarország összekötő szerepét Kelet és Nyugat között, és elősegítse a különféle kultúrák és eltérő karakterisztikákkal rendelkező országok közötti párbeszédet és a hosszú távú fenntartható közgazdaság elméleti alapjait lefektesse.