November 21-én a BME Építészmérnöki Karának negyedéves építészhallgatói jöttek el hozzánk „vendégségbe”, hogy egy szakmai tárlatvezetés keretében, pincétől a padlásig megismerkedjenek az egykori budai városháza épületének múltjával és jelenével. A hallgatók, a jövő nemzedékének építészei a rendhagyó történelmi túra során betekintést nyertek a rekonstrukció kulisszái mögé, és innovatív belsőépítészeti megoldásokat mutatott be számunkra Szabó Levente DLA egyetemi tanár, aki a Bölcs Vár felújítását is koordinálta, mint főépítész és tervező. Szabó Levente és tervező csapata, a Hetedik Műterem Kft., valamint a rekonstrukcióért felelős MNB Alapítvány idén már több szakmai díjat - Pro Architectura díj, Nívódíj, ICOMOS-díj - is elnyert a megújult épülettel.

A 800 éves múltú, műemlékké nyilvánított épület valóban olyan építészeti látványosság, amely nemcsak érdekes, de tanulságos is lehet a fiatal építészmérnökök számára. Szabó Levente építész elmesélte az egyetemi hallgatóknak, hogy a múltat, azaz a barokkos és más klasszikus építészeti stílusjegyeket tulajdonképpen „beépítették” a modern jelenbe. A kortárs szemlélet szerint kialakított belső terek szinte teljesen ráépültek a régi vonalakra, így olvadt eggyé több építészeti stílusirányzat is. A diákok első kézből tudhatták meg, hogy milyen egy ekkora volumenű rekonstrukciós projekten dolgozni, ahol nemcsak építészmérnökök és tervezők, hanem kutatók, régészek és történészek is segítették a munkát, hogy autentikusan tudják megőrizni az épület régi fényét, miközben új funkciók betöltésére alakították át a termeket. Hiszen a Bölcs Vár kiállítások, könyvbemutatók és számos egyéb kulturális esemény impozáns helyszíneként szolgál és a főváros tudományos életének egyik fontos színtere.

Ki tudja, talán a város egy másik, hasonló épületét majd a mostani látogatók közül kikerülő építészhallgató fogja megtervezni, „felhasználva” azt a tudást is, amit az épület rekonstrukciójának bemutatása adott számára.