Az MNB Alapítvány 2019. december 2-án mutatta be geopolitikai magazinjának második kínai nyelvű különszámát a Bölcs Várban. A HUG (Hungarian Geopolitics) különkiadása azzal a céllal jött létre, hogy az elmúlt másfél-két év kutatási eredményeiből válogatva nyújtson képet a kínai közönségnek arról, hogy hogyan látják a magyar és nemzetközi szerzők Magyarország, illetve Közép-Kelet-Európa Kínával való kapcsolatát, ezzel is elősegítve a két ország és a régió közötti együttműködést. Az egyedülálló kiadvány időzítése különösen jelentős, hiszen Magyarország és a Kínai Népköztársaság idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját.

Az esemény színvonalát emelte, hogy Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete tartott köszöntő beszédet. A nagykövet a világ átalakulásáról és arról beszélt, hogy az államoknak olyan súlyos döntéseket kell meghozniuk, mint hogy a nyitást, az együttműködést, vagy a szembenállást választják-e ebben a változó környezetben. Véleménye szerint a nemzetközi rendszer a multilateralizmus irányába mozdul el, melyben csak azok az országok lehetnek sikeresek, melyek megfelelőképp nyitnak és eközben megőrzik értékeiket. Azok az országok azonban, melyek elzárkóznak a közös együttműködéstől és csak saját hatalmukat kívánják növelni, nem fognak sikerre jutni.

A nagykövet nem ment el szó nélkül amellett, hogy az átalakuló világrend új gondolkodásmódot hívott életre. Xi Jinping az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés (BRI) bejelentésekor kifejtette, hogy Kínának a háború helyett a békét, a szegénység helyett a fejlődést, a szembenállás helyett az együttműködést, az egyéni sikerek helyett pedig a közös sikereket kell választania. A nagykövet szerint azonban a BRI egy olyan harmonikus zene, melyben nemcsak Kína, hanem sok ország hallatja közösen a hangját. Magyarország és Kína baráti kapcsolatára áttérve Duan Jielong azok sokszínűségét idézte fel, külön kiemelve a kétoldalú kereskedelem (7,63 milliárd USD) és az országba irányuló kínai tőkebefektetés (5 milliárd USD) volumenét. Zárógondolataiban köszönetét fejezti ki az MNB Alapítványnak azért, hogy ilyen erőt képvisel a két ország kapcsolatában, és hogy megismerteti a kínai közönséget a kelet-közép-európai térség geopolitikájával.

Ezt követően Csizmadia Norbert, az MNB Alapítvány kuratóriumi elnöke mutatta be a HUG második kínai nyelvű különszámát, melynek tartalma a kínai igényekre reflektálva került összeállításra. Csizmadia Norbert elmondta, hogy a tanácsot megfogadva számos olyan cikk került a különkiadásba, melyek a közép-kelet-európai országok geopolitikai struktúráját, a térség Európa jövőjében játszott szerepét és a multipoláris világban betöltött helyét, a 16+1 együttműködést, a BRI által Magyarország és a V4 országok számára nyújtott lehetőségeket, valamint az Eurázsiát átszelő vasúti szállítást tárgyalja.

Büszkén elevenítette fel, hogy Magyarország az elsők között csatlakozott az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéshez, hogy a Bank of China országunkban hozott létre regionális központot, hogy Budapestet öt kínai várossal köti össze közvetlen légi járat, és hogy a Bölcs Vár számos kiemelkedő eseménynek adott otthont. Az épületben került megrendezésre például a Pre Sanghai Forum és a 16+1 Jegybankelnöki Csúcstalálkozó, a Fudan Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közös MBA programjának bejelentése, valamint az Eurázsia Fórum. Végezetül reményét fejezte ki abban, hogy a kiadvány, mely Sanghajban, a „Belt and Road Initiative & Global Governance” nemzetközi fórumon már bemutatásra került, hozzájárul majd a BRI szellemiségének megteremtéséhez, egymás jobb megértéséhez és a magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztéséhez.

Az eseményt Li Zhen, az Európai Egy Öv Egy Út Egyesület elnökének beszéde zárta, aki a különszám kínai nyelvű fordítását végezte. Véleménye szerint a kínai-közép-kelet-európai együttműködés új korszakba lépett, melynek Magyarország az élvonalában van. Az Orbán-kormány keleti nyitás politikája nyitott, stratégiailag pragmatikus gondolkodásról árulkodik, mely összhangban áll az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéssel. Li Zhen kihangsúlyozta, hogy egyedülálló kínai nyelvű kiadványaival az MNB Alapítvány pozitív hatással van a kormány Kína-politikájára, ahogy a kínai-magyar csereprogramok előmozdításához is hozzájárul.

Galéria