Ünnepélyes keretek között mutatták be Matolcsy György jegybankelnök új, angol nyelvű könyvét, amelynek címe: “The American Empire vs. The European Dream”. A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet olyan fontos és aktuális kérdésekre keresi a választ, mint hogy milyen út vezet a globális jólét felé, vagy hogy Magyarországnak milyen jellegű XXI. századi nemzeti jövőképre van szüksége. A könyvet az érdeklődők megvásárolhatják a kiadó saját könyvesboltjában, a Bölcs Vár épületében.

A könyv – amelynek előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta – elődje a 2004-ben megjelent “Amerikai Birodalom” című kötet, amely szintén a jövő lehetséges szcenárióit vette számba. Mivel azonban a korábban megelőlegezett eseménysorok részben vagy egészben mostanra már valósággá váltak, így a jövő kutatása újra indokolttá vált. Matolcsy György műve a hagyományostól eltérő megközelítéssel és széles történelmi perspektívában elemzi az Amerikai Birodalmat, a fennálló világrendet, a világpolitika kulcsszereplőinek motivációit és kapcsolatrendszerét.

A kötet olyan megállapításokat is tartalmaz, mint hogy a hatalom globális egyensúlyának helyreállítása érdekében az elhibázott eurót nyögő Európának fel kell adnia birodalmi ambícióit, és vissza kell térnie XVI. századi gyökereihez. Ez volt ugyanis az a korszak, amikor az európai nyitottság, a kulturális sokszínűség és a spirituális forradalom mind a tudomány, mind a technológia és a kormányzás területén is nagyszerű áttöréseket eredményezett. Matolcsy György a könyvbemutatón kihangsúlyozta, hogy ugyanezekre az értékekre van ahhoz szükség, hogy választ tudjunk adni a XXI. század kérdéseire: a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására.

Az egyensúlyi állapot megteremtésében Kínának, mint új globális szereplőnek is fontos szerepe lesz, hiszen az Egyesült Államok és Kína közösen hozhatják el a globális közösség új aranykorát. Matolcsy György szerint, ha Magyarország mind egyéni, mind nemzeti szinten megérti a globális folyamatokat és új, a keleti bölcsességet a nyugati nyitottsággal ötvöző sikeres stratégiát dolgoz ki, akkor a változó világrend egyik nagy nyertese lehet. Gondolkodni kell azon, hogy milyen feltételek mellett kellene újraépíteni Európát, az eurózónát, milyen háttérrel kellene elindítani az euró megreformálását, mert napjainkban hazánk a kontinens egyik legizgalmasabb gondolatébresztő, alkotó műhelye.

Galéria