Az egykori budai városháza Úri utcai, klasszikus középkori épülete komplex rekonstrukciót követően Bölcs Vár néven, színvonalas oktatási és közösségi térként újult meg. A felújítás deklarált célja volt, hogy az újjászülető épület széles körű tudományos és kulturális programok helyszíne lehessen. A mögöttünk álló év változatos eseményeire visszatekintve nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a Bölcs Vár alig több mint egy esztendő alatt a hazai közgazdasági és társadalomtudományi szakmai élet valódi fellegvárává vált.

Fókuszban a nemzetközi színvonalú oktatás

A számos, rangos építészeti díjjal és elimeréssel is jutalmazott felújítást követően az épület működésének fókuszába elsőként a tudományos munka került. A Bölcs Vár felső szintjein előadótermek, szemináriumi szobák, kutatóterek kaptak helyet, ahol nemzetközi színvonalú, változatos oktatási munka folyik.

A Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával elindult, kínai-magyar kettős diplomát adó, Fudan-Corvinus Double Degree MBA programnak 2019 őszén már a második évfolyama indult el. A program fő célcsoportja elsősorban azon vállalatok munkavállalói, akik kiemelten érdeklődnek Kína és Ázsia sajátos kultúrája, gazdasága és innovatív oktatási módszerei iránt, illetve a munkájuk során ezen ismereteket szeretnék hasznosítani. 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) “Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából” című geopolitikai Doktori Programjának keretében 2019-ben több tucat alkalommal tartottak oktatási napokat és vizsganapokat, valamint a PTE Ösztöndíj Műhelyéhez kapcsolódó üléseket.

Ugyanezen előadótermeket és kutatótereket használja a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt indult angol nyelvű Transzdiszciplináris Doktori Program is, amelynek mindkét szakiránya Magyarországon egyedülálló képzést nyújt, nemzetközileg elismert külföldi oktatók bevonása révén.

Rangos szakmai konferenciák

A Bölcs Vár patinás épülete 2019-ben több mint 50 alkalommal biztosított otthont szakértői egyeztetéseknek, kerekasztalbeszélgetéseknek, szakmai workshopoknak, konferenciáknak, kulturális rendezvényeknek is.

Itt zajlott többek közt az MNB Alapítvány által szervezett, GeoDebates elnevezésű oxfordi típusú vitasorozat, amely elsősorban hazánk tágabb kontextusának szerepét vette górcső alá napjaink átalakuló globális világrendjében, ezen belül is Európa és Ázsia között betöltött szerepére fókuszálva.

A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori Iskolájának (BCE NKMDI) első nemzetközi PhD-konferenciája a geopolitika, a nemzetközi kapcsolatok és a világgazdaság témáival foglalkozott. Az esemény egyik legfőbb célja az volt, hogy közös platformot teremtsen a hallgatók, a témavezetők és az oktatók számára a megismerkedésre, és természetesen a multidiszciplináris tudás megosztására.  

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulója alkalmából, „Bilateral Relations in the Changing World – 70 years of the establishment of diplomatic relationship between China and some Central and Eastern European Countries” címmel rendezett közös konferenciát a China-CEE Institute, valamint a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány. A rendezvény előadói hat országból, Kínából, Csehországból, Lengyelországból, Romániából, Albániából és Magyarországról érkeztek, hogy a partnerség és a kölcsönös megértés jegyében mozdítsák elő a közép-kelet-európai országok és Kína bilaterális, illetve többszintű kapcsolatait. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a kínai Fudan Egyetemmel karöltve szintén nálunk rendezte meg éves nemzetközi konferenciáját a Budapest Renminbi Kezdeményezés keretében. A rendezvény részeként átadták az első AliPay terminált a Bölcs Várban, amelyen keresztül Kína legelterjedtebb mobilfizetési megoldása Magyarországon is elérhetővé vált az ügyfelek számára. 

Büszkék vagyunk rá, hogy az Európai Királyi Akadémia (Real Academia Europea de Doctores, RAED) 5. nemzetközi konferenciájának is a Bölcs Vár adott otthont. „A 21. század kihívásai a tudomány számára” című kétnapos eseményen Magellántól Almásy László grófig, az önvezető autóktól a hálózatkutatásig, az antibiotikum-rezisztens baktériumoktól a hitelkonstrukciókig változatos és izgalmas témákban tartottak nagyszerű előadásokat az Európai Királyi Akadémia professzorai.

A 2019-es rendezvényeink közül kimagasló jelentőségűek értékeljük még a V4-es polgármesterek “Fenntartható belváros” című tanácskozását, az “Open the East Forum” nemzetközi konferenciát, a magyar és a lengyel jegybank közös konferenciáját, a Budapest Eurasia Forum nagysikerű gazdaságpolitikai rendezvényét, a dél-koreai és magyar építészek közös tanácskozását, a HUG (Hungarian Geopolitics) magazin második, kínai nyelvű különkiadásának bemutatóját valamint a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) által támogatott legnagyobb hazai startup rendezvényt, a Startupok Éjszakáját, ahol az alkalmazásfejlesztés, az e-egészségügy és orvosi technológia (E-Health-MedTech), a pénzügyi technológia (FinTech), és a zeneipar start-upper képviselői mutatkoztak be, hogy előadások és panelbeszélgetések, valamint kötetlen eszmecsere formájában vitassák meg a legújabb fejleményeket. 

 

Sikerkönyvek, kiállítások, tematikus épületséták, gyerekprogramok

A Bölcs Vár egyik külön színfoltja az a hangulatos, meghitt könyvesbolt, amely a Pallas Athéné Könyvkiadó jóvoltából folyamatosan nyitva áll az érdeklődők számára, és amely a megnyitása óta gyorsan az irodalmat kedvelők aktív, szellemi találkozóhelyévé vált. Itt hazai és nemzetközi olvasók találkozhatnak egymással és bukkanhatnak igazi könyvcsemegékre, de a páratlan könyvkínálat mellett tradicionális és egyedi, kézműves ajándéktárgyak is kaphatók az üzletben, amiket szuvenírként vagy az otthonunk új dísztárgyaként is megvásárolhatunk. A kiadó küldetése, hogy a legnagyobb külföldi egyetemi kiadók aktuális sikerkönyveit jelentesse meg magyar nyelven a „Tudás – Értékteremtés – Közösség” hármas jelszavának jegyében. Az elmúlt két év során a kiadó már 60 ilyen, hiánypótló jelentőségű kötetet hozott el a hazai olvasók számára, és az ezeket népszerűsítő, a klasszikus író-olvasó találkozók bensőséges hangulatát idéző, nagysikerű könyvbemutatókon pedig több mint 5 000 vendég hallgathatta az adott szakterület legnevesebb hazai szakértőit, vagy találkozhatott személyesen is a könyvek szerzőivel (pl. Sophia Kalantzakos-szal, Allyson Downey-val, Robert Skidelsky-vel, Steve Weitzenkornnal vagy Yossi Sheffivel.)

Exkluzív érmekiállításunkon nemcsak a “Királyok pénzei – Budavári pénzverés a középkorban” címet viselő állandó tárlat, hanem a Shanghai Museummal közösen megszervezett időszaki tárlat: “Az érmék útja – Kína és Magyarország a Selyemúton” is helyet kapott. Ezen felül még a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott és a Magyar Pénzverő Zrt. által gyártott, nemzeti hagyományokat őrző emlékpénzérméket is meg lehet csodálni a helyszínen, amelyek közül egyes arany, ezüst és színesfémből készült érmék a könyvesboltban megvásárolhatók.

Helyet adtunk több izgalmas képkiállításnak is, köztük a Kínai Nagykövetség képkiállításának, amely a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatainak felvételének 70. évfordulója alkalmából nyílt meg. A jubileum tiszteletére érme is készült, amely szintén megtekinthető az érmekiállításon. A másik képkiállításunk, a mintegy 800 éves Bölcs Vár múltját bemutató archív fotókiállítás állandó tárlatunk részeként folyamatosan vonzza az érdeklődő turistákat.

Az épületben a felújítást vezető tervezők, valamint a Levéltár és az ImagineBudapest munkatársainak segítségével 2019 folyamán több mint 20 szakmai-építészeti és tematikus, történelmi épületsétát tartottunk. A hazai és nemzetközi közönséget egyaránt megcélzó különleges időutazások során a régi pincehelyiségeket és az ősi fogdát is meg lehetett nézni. Az izgalmas történelmi sétákon a résztvevők különleges történeteket hallhattak a Várnegyedről, 800 év történelmi legendáiról, a nagy budai tűzvészről, Pallas Athéné szobráról, valamint természetesen a nagyszabású felújítási munkálatok részleteiről is.

A Bölcs Vár a legkisebbek számára is kínál izgalmakat és érdekességeket: az elmúlt évben Húsvét, Gyereknap és Karácsony kapcsán számos tematikus rendezvényre invitáltuk a kisgyermekes családokat, a jövőben pedig ezeket heti rendszerességű eseménnyé tervezzük kibővíteni, mindig az aktuális ünnepkörhöz, tematikához kapcsolódóan.

 

Az Év Műemlék épülete

A rekonstrukció során  Szabó Levente vezette tervezőcsapat (Hetedik Műterem Kft.) két fő célt tűzött ki: egyrészt a barokk, ugyanakkor középkori elemeket is tartalmazó, számtalan átépítésen átesett, azok összes nyomát magán viselő épület építészeti értékeinek megőrzését, másrészt annak olyan minőségű átalakítását, hogy az a mai kor technikai igényeihez igazodó színvonalas oktatási létesítményként lehessen a továbbiakban használható. A kivitelezés során e kettős célt sikerült kulturáltan és igen magas színvonalon megvalósítani. A várhegy alatti barlangrendszerig lenyúló pince, a patinás helyiségek, közlekedők, lépcsők korhű rekonstrukciója mellett a vörösfenyő gerendás tetőtér is beépítésre került, a két udvar pedig árnyékolt üvegtetőt kapott.

Az épület a Budai Vár egyik új ékköve lett, amely nemcsak a turisták és a laikus közönség tetszését, de az építészeti szakma kiválóságainak elismerését is kivívta, amit az idei év során elnyert rangos szakmai díjak is igazolnak.

 A felújított épület illetve a felújítást vezető tervezőcsapat 2019-ben elnyerte az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete által alapított ICOMOS-díjat, a magyar építészeti kultúrát és értékeket megőrizni hivatott építészeti alkotásokat elismerő Pro Architectura díjat, a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen kiadott Budapest Építészeti Nívódíjat, valamint a 2019-ben már tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíjat is.