A Magyar Kultúra Hetén, január 23-án nyílt meg a Zágrábi Magyar Intézetben Kubinyi Anna Kossuth-díjas gobelintervező, textilművész "Tiszta forrásból" című emlékkiállítása.

A tárlat rendezője, Kubinyi Adrienn a nagy sikerű megnyitó után elmondta: főként édesanyjának a Bölcs Várban kiállított munkáit vitték el a horvát fővárosba, továbbá az otthon őrzött gyűjtemény különböző darabjait, többek között a kísérleti textilszobrokat. Bár nem törekedtek teljes életműkiállításra, Kubinyi Anna minden művészi korszakából látható egy-két reprezentatív alkotás, illetve fotóanyag is segíti a más gyűjteményekben fellelhető munkák felidézését.

A kiállítás hangsúlyos részét alkotják az erdélyi népművészet ihlette textilek, a “Tiszta forrásból” címet is ezek inspirálták. A bartóki gondolattal arra kívántak utalni, hogy minden nép számára fontos, hogy tisztában legyen saját gyökereivel, és ápolja hagyományait – zárta beszámolóját Kubinyi Adrienn.

A Tiszta forrásból című tárlat február 10-ig tekinthető meg a Zágrábi Magyar Intézetben. Ezután Kubinyi Anna csodálatos alkotásai visszakerülnek a Bölcs Várba.

Addig is várjuk a kedves érdeklődőket szeretettel a Bölcs Vár múltját bemutató archív fotókiállításunkra.

Kubinyi Anna zágrábi kiállításáról, a megnyitó helyszínén készített képeket pedig megtekinthetik alábbi galériánkban:

Galéria