Eredjen ősi legendák és rejtélyek nyomába a Bölcs Vár falai és a várnegyed ikonikus épületei között. Most a népszerű, történelmi városnéző séták mellett egy szórakoztató nyomozójátékkal is várjuk az érdeklődőket. A kalandos, Agatha Christie regénybe illő nyomozás során azt kell kideríteni, milyen évet is írunk igazából? Mert lehet, hogy nem is 2020-at… Családi programnak, baráti vagy céges csapatépítésnek egyaránt kiváló programválasztás.

A Bölcs Vár és környéke, a várnegyed elfeledett terei és zugai csak arra várnak, hogy újra felfedezzék! Két lebilincselő, historikus séta közül is választhatnak az érdeklődők, amelyek során egy igazán különleges, kulturális élménynek lehetnek részesei, hiszen a titokzatos, távoli múltba és az oszmán birodalom uralta Budai Vár mindennapi életébe pillanthatnak be az ImagineBudapest és a Bölcs Vár által szervezett városnéző túrákon. Aki a valóságnál kicsit több izgalomra vágyik, vagy lelkes rajongója a krimiknek, akkor pedig „A csillagász ládája” c. interaktív detektívjátékában teheti próbára saját és persze a többi játékos nyomozói tehetségét. A játék, bár valós történelmi helyszíneken játszódik, egy alternatív középkorba kalauzol minket. A történet szerint I. Ferdinánd meghamisítja az időszámítást, hogy ezzel meghosszabbítsa uralkodásának idejét.

Középkortól napjainkig – időutazás az Úri utcában az ImagineBudapest és a Bölcs Vár szervezésében

A régi budai városháza épülete és környéke igazából egy történelemkönyv, tele érdekes történettel, csak olvasnunk kell belőle.  A „Középkortól napjainkig” szervezett túra a tények és évszámok mögött megbúvó mítoszokat és regéket tárja fel, a résztvevők a történelem kulisszái mögé leshetnek be. Az Úri utca története rendkívül impresszív és érdekes: először a 13-14. században épültek itt kereskedőházak, amelyeket később barokk stílusban továbbépítettek, de részleteik a mai napig láthatók. 2018-ban pedig elkészült egy épületbővítés és rekonstrukció, ami még egy izgalmas réteget adott hozzá ehhez a patchwork-szerű, számos történetet rejtő épülethez. Az izgalmas történelmi sétán szó lesz a Várnegyedről, borospincéről, reprezentatív architektúráról, 800 év történelmi legendáiról, a nagy budai tűzvészről, természetesen a dicső Pallas Athénéről, valamint kőkeretről és drámai, sokszor tragikus háborúkról is.

A sétát Szabó Levente DLA Ybl-díjas építész vezeti, aki a 2018-as rekonstrukcióért felelős tervező is volt.

További információért és jelentkezésért kattintson a linkre!

http://imaginebp.hu/tura/kozepkortol-napjainkig-idoutazas-az-uri-utcaban/

 

Legenda és valóság – séta az oszmán kori budai várnegyedben az ImagineBudapest és a Bölcs Vár szervezésében

A kétórás túrán azok a mondák, legendák és közhiedelmek kerülnek középpontba, melyek a mai napig titkok között tartják az oszmán időszakot Magyarországon. A historikus kiránduláson – a Bölcs Várat is érintve – a régi pincehelyiségeket és az ősi fogdát is meg lehet majd nézni. A történelmi gyalogtúrán többek között arra is fény derül, mi a különbség oszmán és török között, voltak-e háremek, milyenek voltak az átlag hétköznapok az „aranyalma” csodálatos városában, ahol dzsámik és klasszikus, gőzölgő török fürdők működtek. Az érdekes történelmi regék mellett vallási és kulturális lélekcsemegét is „fogyaszthatnak” a séta résztvevői, az iszlám alapgondolatairól, a kávé- és teafogyasztáshoz tartozó szokásokról is izgalmas történeteket mesél a túravezető.

További információért és jelentkezésért kattintson a linkre!

http://imaginebp.hu/tura/legenda-es-valosag-seta-az-oszman-kori-budai-varnegyedben/

 

A Csillagász ládája – városi nyomozós játék a várnegyedben a BudaStep és a Bölcs Vár szervezésében

A „Csillagász ládája” c. városi detektívjáték során egy alternatív középkorban találják magukat a résztvevők, a játékosok. Bár a történelmi helyszín és a dátum valós – I. Ferdinánd uralkodik -, azonban a játék egy szövevényes, kitalált történeten alapul, amely szerint a császár meghamisítja az időszámítást, hogy ezzel meghosszabbítsa uralkodásának idejét. Felfogad ezért egy csillagászt, akit – miután végrehajtotta tervét – bebörtönöztet és a Bölcs Vár egyik cellájában örök rabságra ítél. A csillagász után csak a ládája marad fenn, amely segít felfedni Ferdinánd sötét titkát. A játékosoknak az a feladata, hogy rájöjjenek az uralkodó turpisságára és arra, milyen évet is írunk valójában. A kalandos nyomozás a Bécsi kapu előtt, az Európa ligetből indul, itt adja át a játékmester azt a bizonyos ládát. Az útvonalat a játékosok nem tudják előre, arra a láda és az utcán található információk segítségével kell rájönniük, miközben bebarangolják a várnegyed valós, impozáns történelmi tereit és épületeit.

További információért és jelentkezésért kattintson a linkre!

https://budastep.hu/a-csillagasz-ladaja/