Az elmúlt évek legkiválóbb budapesti építészeti projektjeit mutatjuk be azon a látványos tablókép-kiállításon, amelyet a 2019-es Budapest Építészeti Nívódíjra benyújtott pályaművekből állított össze a lebonyolító Budapesti Építész Kamara. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Bölcs Vár közösségi tereiben.

2019 novemberében a régi budai városháza gyönyörűen felújított épülete, a Bölcs Vár nyerte el a Budapest Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara által közösen meghirdetett 2019-es Budapest Építészeti Nívódíj pályázatának fődíját. A díjra olyan épületek pályázhattak, amelyek Budapest közigazgatási területén belül találhatóak és a főváros építészeti arculatát vagy egy adott városrész, kerület megjelenését, kihasználtságát és annak miliőjét hivatottak megújítani. A verseny rangját jól szemlélteti, hogy a Bölcs Vár a fődíjért olyan ikonikus épületekkel, építészeti projektekkel volt versenyben, mint az Újpesti Piac és Vásárcsarnok komplex megújítása, a MOME campusfejlesztése, a Magyar Telekom és a T-Systems Hungary közös irodaháza, a Nexon monumentális hatású, Váci úti irodaépülete vagy a Láng Művelődési Központ példaértékű rekonstrukciója.

A benyújtott anyagokat egy szakértő zsűri bírálta el, egy előzsűrizési és egy bizottsági ülés keretében. Az első fázisban a bírálók 11 pályaművet választottak ki, amelyeket helyszíni bejárás során is megtekintettek, majd ezt követően egy későbbi bizottsági ülésen választották ki a legjobbaknak ítélt pályamunkákat. Ezeket a nagyszerű építészeti alkotásokat most részletes projekt leírással és látványos fényképekkel illusztrálva tekinthetik meg az érdeklődők a Bölcs Várban.

Szabó Levente DLA építész és csapata az egykori budai városháza komplett műemléki felújításának, udvarai lefedésének és tetőtér-beépítésének engedélyezési és kiviteli terveivel fődíjat szerzett. A munka során elsősorban a barokk időszakban kialakult állapotokból indultak ki, majd minden ettől eltérő időszakot ehhez igazítva mutattak be. A kortárs kiegészítések nem tolakodóak, a modern technika szinte észrevétlenül van jelen a házban, ami egy ilyen régi épület esetében már önmagában is komoly kihívást jelentett. A belsőépítészek munkáját dicsérik, hogy a bútorok is konzekvensen, letisztult formában jelennek meg, több esetben rejtenek az épület működéséért felelős műszaki elemeket.

Az épület megújulásában fontos üzenetet hordoz: ÍGY IS LEHET. Igényesen, minden részletre kitérően, időtálló anyagokkal. Mindemellett a fő mondanivaló, hogy a történelem, így az építészettörténet sem áll meg, ezért első körben kötelességünk, hogy feltárjuk és megértsük a meglévő emlékeket. Új funkció esetén azonban jogunk van az épített anyagokat értelmezni, a különböző korok lenyomatait rendszerezni, hogy továbbra is egységes egészként, és ne véletlenszerű idézetként jelenjenek meg.

A Budapest Építészeti Nívódíj kiemelt alkotásait bemutató képkiállításra szeretettel várjuk Önöket a Bölcs Vár nyitvatartási idejében.

Galéria