A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Bölcs Várban rendezett ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Gerhardt Ferenc az Magyar Nemzeti Bank elnökének főtanácsadója, a jegybank volt alelnöke, Gulyás Gergely miniszter, Székely János megyéspüspök és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, aki egy többezer „Magyar vagyok...” kezdetű, a jövőnek szóló üzenetet tartalmazó időkapszulát adott át megőrzésre a Magyar Nemzeti Banknak.

Június 4-e nemzeti emléknap Magyarországon, amelyen az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezik az ország. A Rákóczi Szövetség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából többezer magyar ember jövőnek szóló üzenetét gyűjtötte össze, melyet ünnepélyes keretek között egy zárt időkapszulában helyezett el.

Az eseményen felkérték Gerhardt Ferencet az időkapszula és a benne szereplő sokezer üzenet megőrzésére. Gerhardt Ferenc beszédében a magyarság erejét, az egybetartozás jelentőségét hangsúlyozta, hiszen a bizakodó jövőkép most már a nemzet sajátja. Kiemelte, a trianoni békeszerződés nemcsak területvesztést jelentett, hanem a magyar gazdaságra is erőteljes csapást mért. Rámutatott, hogy joggal bízhatunk abban, hogy a koronavírus-járványból adódó sokkszerű globális gazdasági felfordulás közepette is, az ország folytatni tudja a felzárkózási pályát és a történelmi lemaradás leküzdését.

Az üzeneteket és a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából kiadott ezüst emlékérmét tartalmazó időkapszulát a Magyar Nemzeti Bank épületében helyezik el, amely húsz év múlva, 2040. június 4-én nyílik ki újra.

Galéria