Júniusban újabb négy nemzetközi bestsellert mutatott be a hazai olvasók számára a Pallas Athéné Könyvkiadó. Chris Bernhardt „Kvantum-számítástechnika közérthetően” c. könyve a kvantum-informatika jövőt formáló világába kalauzolja el az érdeklődőket. Abishur Prakash „GO. AI. A mesterséges intelligencia geopolitikája” c. műve a mesterséges intelligencia politikai és társadalmi hatásait veszi sorba a tudományos-fantasztikus könyveket megszégyenítően izgalmas, lebilincselő stílusban. Samuel Leach „A siker képlete” c. kötete szinte mindenki számára „kötelező olvasmány”, aki szeretne valódi változásokat generáló, új viselkedési modelleket kialakítani életében egy sikeres és boldog személyes jövő érdekében. Dietrich Vollrath közgazdász professzor „A beérett gazdaság” c. könyve pedig arra a fontos kérdésre ad választ, hogy miért lassul a gazdasági növekedés az életszínvonal növekedésével párhuzamosan, és hogy ez miért tekinthető a siker jelének.

Abishur Prakash
GO.AI. A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA GEOPOLITIKÁJA

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) a jövőben olyan kifinomulttá válik, hogy a mostani fejlettségi szintje a barlanglakók több ezer évvel ezelőtti művészetéhez lesz hasonlítható – állítja Abishur Prakash geovizionárius. Könyve központi témája az AI és a geopolitika kapcsolata, amely megváltoztathatja a világ hatalmi egyensúlyát, az országok közötti kapcsolatokat, és kihívás elé állíthatja a globális szervezeteket és intézményeket.

A kötet többek között azt is megállapítja, hogy az AI viszonylagos, annak megfelelően változtatja az alakját, hogy ki irányítja: egyes országok kunyhót, mások pedig palotát fognak építeni a segítségével. „Go AI!”

Abishur Prakash fő kutatási területe a technológiai fejlődés és a geopolitika kapcsolata. Élete nagy részét Ausztráliában és Kanadában töltötte, jelenleg Torontóban dolgozik egy innovációs tanácsadó vállalatnál. Munkája során számos nagyvállalatnak, startupnak és állami döntéshozóknak segít eligazodni a technológiai fejlődés révén megjelenő innovatív termékek és szolgáltatások világában.

Samuel Leach
A SIKER KÉPLETE
Hogyan legyél nyerő az életben a személyes algoritmusod alkalmazásával?

Bontakoztasd ki képességeidet, és légy te magad a pénzügyeid irányítója! – biztatja az olvasót Samuel Leach, az ismert pénzügyi véleményvezér. Miközben feltérképezi a meggazdagodás 21. századi formáit, megtudhatjuk tőle, miként állíthatjuk gondolatainkat és érzelmeinket a céljaink szolgálatába. Saját példáján keresztül megmutatja azt is, hogyan lehet megszeretni a munkát, és kifejleszteni magunkban a tartós sikerhez vezető türelmet. A személyes pénzügyek törvényszerűségeinek és működési mechanizmusainak ismertetésével pedig hozzájárul a pénzügyi tudatosság növeléséhez is.

Samuel Leach korunk egyik leginnovatívabb, globálisan elismert pénzügyi véleményvezére. Olyan kereskedő, aki jelenleg azon munkálkodik, hogy a Samuel and Co. Trading Company nevű cégén keresztül másokat is bevezessen a befektetési kereskedelem világába.

Chris Bernhardt
KVANTUM-SZÁMÍTÁSTECHNIKA KÖZÉRTHETŐEN

Lehetetlen előre megjósolni, milyen felfedezések előtt állunk, de tény, hogy a kutatás és az innováció korszakát éljük, ami a legszilárdabb tudományágakban is változásokhoz és paradigmaváltásokhoz vezet. Ennek sorában pedig a kvantuminformatika legizgalmasabb évei még csak most következnek – prognosztizálja a szerző.

A kvantuminformatika a kvantumfizika és a számítástechnika „gyönyörű összefonódása”, a számítástechnika izgalmas új ága, amely a hírekben is egyre gyakrabban bukkan fel. A szerző bemutatja, miként ültethetők át a huszadik század fizikájának legnagyszerűbb ötletei a kvantum-számítástechnika gondolkodásmódjába, és sokoldalúan szemlélteti, hogy van egy még alapvetőbb szintje a számításoknak, ahol megjelenik a kvantumbit, a kvantum-összefonódás és a szuperpozíció fogalma.

Chris Bernhardt Angliában, a Warwicki Egyetemen szerzett matematikai doktorátust. Jelenleg az Egyesült Államokban, a Fairfield Egyetemen matematikaprofesszor. Kutatási területe a számításelmélet, amely magában foglalja a matematikát, a számítógépet és a fizikát.

Dietrich Vollrath
A BEÉRETT GAZDASÁG
A stagnálás mint a siker jele

Vollrath professzor szerint a lassulás közel kétharmada a társadalmak elöregedéséhez, míg a maradék a termelékenység lassabb növekedéséhez köthető. Emellett érdekes módon az életszínvonal emelkedése is felelőssé tehető a gazdasági növekedés lassulásáért – emeli ki a szerző –, hiszen ennek növekedésével párhuzamosan csökken a termékenységi ráta, ráadásul a termékek árának csökkenésével és a szükséges mennyiségek megvásárlásával a fogyasztás a kevésbé termelékeny szolgáltató szektorok felé fordul.

A kötet jellemzően a „növekedési számvitel” alapján vonja le következtetéseit, így viszonylag egyszerű módszertani keretek között marad. Ennek köszönhetően könnyen érthető és követhető példák segítségével támasztja alá állításait, nem használ a megértést feleslegesen bonyolító szakkifejezéseket, a szükséges esetekben pedig rögtön szemléletesen el is magyarázza azokat. A kötet felépítése és nyelvezete így szélesebb olvasói kör elérését is lehetővé teszi. A szakembereknek pedig főként a gondolatébresztő megközelítései miatt lehet hasznos olvasmány.

Dietrich Vollrath a University of Houston tanszékvezetője és közgazdász professzora. Kutatásai főként a gazdasági növekedésre fókuszálnak. Tanulmányai neves folyóiratokban jelentek meg: Review of Economic Studies, Journal of Economic Growth, Journal of Development Economics, American Economic Journal vagy a Macroeconomics. Egy gazdasági növekedéssel foglalkozó egyetemi tankönyv társszerzője, valamint blogot is vezet a témáról.