Újabb izgalmas és eseménydús éven vagyunk túl

Immár két esztendeje, hogy az egykori budai városháza megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A Bölcs Vár névre keresztelt, több mint 800 év történelmét magába foglaló ikonikus épület, az átfogó rekonstrukciós munkálatokat követően az ország egyik legalaposabban feltárt műemléki épületévé vált.

Ezzel az értékmentő és értékteremtő munkával, az újjászületett közösségi tereknek köszönhetően új funkciókkal gazdagodott az épület. Közösségi, és doktori programoknak, kutatói bázisnak, kulturális, oktatási és tematikus rendezvényeknek, szakmai workshopoknak ad otthont a „Tudás Háza”, amelyek a felnőtteknek és a legkisebbeknek egyaránt széles körű programot nyújtanak.

Bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt két esztendő alatt az Óvárosháza újjászületett épülete a tudományos, diplomáciai, kulturális, valamint magas szintű protokolláris események központjává vált a Budai Várnegyed szívében.

Közösségépítő és rangos szakmai programok tárháza – Élet a Bölcs Várban

A Bölcs Vár épületében a 2018. évi megnyitás óta számos olyan közösségi és szakmai program, valamint kezdeményezés létrehozatalára és megvalósítására került sor, amelyre méltán lehetnek büszkék mind az eseményekben közreműködők, mind pedig a kerületben lakók is.

A Bölcs Vár az oktatási programok kiemelt helyszínévé vált. A Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolája szervezésében, az MNB Alapítvány támogatásával 2015 szeptemberében indult útjára a geopolitikai doktori program, amelynek keretében a tavalyi év során több tucat alkalommal tartottak oktatási napokat és vizsganapokat, valamint a PTE Ösztöndíj Műhelyéhez kapcsolódó üléseket. A gazdálkodás- és szervezéstudományok területén angol nyelven indult el a győri Széchenyi István Egyetem által szervezett és az MNB Alapítvány által támogatott doktori program, amelynek mindkét szakiránya egyedülálló képzést nyújt hazánkban, nemzetközileg elismert külföldi oktatók bevonása révén. Végül, de nem utolsó sorban a Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával indulhatott útjára, a kínai-magyar kettős diplomát adó, Fudan-Corvinus Double Degree MBA program. A kurzus fő célcsoportja elsősorban azon vállalatok munkavállalói, akik kiemelten érdeklődnek Kína és Ázsia sajátos kultúrája, gazdasága és innovatív oktatási módszerei iránt, illetve a munkájuk során ezen ismereteket szeretnék hasznosítani.

Kiemelendő, hogy a 2018-as és 2019-es év során összesen közel 8.000 fő vett részt a Bölcs Vár oktatási programjaiban. A 2020-as év során pedig fokozatosan és sikeresen álltak át ezek a képzések a digitális oktatás platformjaira.

A kor igényeihez igazodó oktatási események megrendezése mellett az épület számos egyéb rendezvénynek is helyszínt adott. Az egykori városháza sokszínű programjai szellemi csemegével szolgálnak az idelátogató külföldi diákcsoportok, szakmai delegációk, akadémikus közösség, illetve a kis-, és nagygyermekes családok számára egyaránt. A Bölcs Vár patinás udvarainak és a legmodernebb technikával felszerelt oktatási- és konferenciatermeinek falai között az elmúlt évek során olyan magas szintű események, nemzetközi szakmai tanácskozások és kezdeményezések kerültek megrendezésre, mint a 16+1 jegybankelnöki csúcstalálkozó, a V4-es kerekasztal-beszélgetés, nemzetközi nyári egyetemek, tanulmányi versenyek, építészeti, valamint geopolitikai témákat feszegető szakmai előadások.

A két esztendő alatt a „Tudás Háza” épületében megszervezett és lebonyolított rendezvények során összesen közel 18.000 fő vett részt.

A Bölcs Vár üde színfoltjai közé tartozik a Pallas Athéné Könyvkiadó exkluzív könyvesboltja, amely szintén 2018-ban nyitotta kapuit és több mint 600 könyv, illetve kézműves ajándéktárgy kapható a minimalista és modern elemekkel, valamint középkori részletekkel fuzionáló terekben. A PABooks egyúttal három éves fennállását is ünnepli, a kiadó közel 100 kötetet jelentett meg magyar nyelven. Emellett a Pallas Athéné Könyvkiadó olyan sikerműveket bemutató rangos szakmai könyvbemutatókat rendezett meg a Bölcs Vár falai között, amelyen több mint 5.000 vendég hallgathatta az adott szakterület legnevesebb hazai szakértőit, vagy találkozhatott személyesen is a könyvek szerzőivel.

Páratlan gyűjteménnyel rendelkező a “Királyok pénzei – Budavári pénzverés a középkorban” címet viselő érmekiállítás a magyar királyok számos pénzritkaságát vonultatja fel Szent István korától a mohácsi vészig és az azt követő időszakig. Az érmék mellett 3D-s kivetítés, egyedi fejlesztésű játékok és a pénz tematikájával foglalkozó mesék színesítik a tárlatot. Emellett a tavalyi év során a Magyar Nemzeti Bank a világhírű Sanghaj Múzeummal együttműködve megnyitotta és bemutatta a nagyközönség számára „Az érmék útja” nevet viselő időszakos kiállítást a Sanghaj Nemzetközi Kulturális Egyesület támogatásával. Az érmekiállítás részletesen bemutatta a fizetőeszközök közötti kapcsolódási pontokat, különbségeket és más érdekességeket. Az érdeklődők a kiállított tárgyak segítségével napjaink digitalizált pénzügyi világát és az érmék szerepének fokozatos csökkenésének folyamatát tanulmányozhatták.

Mindezen izgalmas események mellett, a Bölcs Vár otthont adott számos egyedi képkiállításnak is. Az elmúlt évek legkiválóbb budapesti építészeti projektjeit mutatták be azok a látványos tablóképek, amelyeket a 2019-es Budapest Építészeti Nívódíjra benyújtott pályaművekből állított össze a Budapesti Építész Kamara. Emellett a Ház archív fotókiállítása az épület több mint 800 éves történetét vonultatta végig különböző történelmi emlékeket őrző fekete-fehér fotográfiákon. Nem utolsó sorban helyet adott olyan rangos és nagyívű képkiállításnak is, amely a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatainak felvételének 70. évfordulója alkalmából nyílt meg a nagyközönség számára.

Az elmúlt évek során a képkiállítások mellett érdekfeszítő épületsétákkal is gazdagodott a Ház interaktív programcsokra, amely során az épület felújítását végző építészek, valamint a Levéltár munkatársai mutathatták be az emblematikus épületet az érdeklődők számára. A hazai és nemzetközi közönséget egyaránt megcélzó különleges séták során a látogatók felfedezhették a budai Óvárosháza épületének szerteágazó történelmét, rekonstrukciós munkálatok során alkalmazott építészeti bravúrokat, a Várnegyed történelmi legendáit, valamint megismerkedhettek a „Tudás Háza” jelenlegi funkcióival is.

A tavalyi év elején ragyogó színfoltként jelent meg a „Gyerek Vár” nevet viselő vasárnapi családi programsorozat, amely páratlanul szép környezetben, a Bölcs Vár patinás épületében lelt otthonra.  Már az első esemény nagy érdeklődésnek örvendett, számos kis- és nagygyermekes család látogatott el az Óvárosházába. Mindamellett, hogy felfedezhették a Bölcs Vár lenyűgöző közösségi tereit, a Gyerek Vár rendezvénysorozat az aktuális ünnepkörre, világnapra fókuszálva, szakképzett animátorok segítségével számos képesség-, és kézügyesség fejlesztő játékkal kedveskedett a résztvevő családoknak. Olyannyira népszerűvé vált a programsorozat, hogy a 2020-as év elején létrejött egy online változata is, amely ünnepek és világnap-tematikák mentén, otthon is könnyedén elvégezhető kézműves foglalkozásokat mutatott be néhány perces edukációs videókon keresztül a Bölcs Vár közösségi oldalain.

A 800 éves múltra visszatekintő budai Óvárosháza, amely valódi emblematikus épülete a Várnegyednek, nem csupán a nagyközönség érdeklődését érdemelte ki szerteágazó programjai miatt, hanem az építész szakma figyelmét is felkeltette. A rekonstrukciós munkálatokért számos rangos építészeti elismerésben részesült a „Tudás Háza”, emellett a tavalyi esztendő során az év legjobb műemléképületének választották. A Bölcs Vár épülete a 2019-es évben elnyerte az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete által alapított ICOMOS-díjat, a magyar építészeti kultúrát és értékeket megőrizni hivatott építészeti alkotásokat elismerő Pro Architectura díjat, a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen kiadott Budapest Építészeti Nívódíjat, valamint a 2019-ben már tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíjat is, ezzel a 2019. év műemléképületévé vált

Mindezen eredmények jelentősége leginkább abban áll, hogy amellett, hogy alapvetően az értékőrzésen alapulnak, mindeközben értéket is tudnak teremteni.