A 2020-as évtizedben új pénzügyi forradalom küszöbén állunk; a jegybankok szerepe átalakul, változnak a jegybanki politikák, a kormányok és a jegybankok stratégiai szövetsége jellemzi a jegybankok világát – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök a Bölcs Várban tartott 58. Közgazdász Vándorgyűlés nyitó előadásában. Az élet számos területén, így többek közt a pénzügyek világában is forradalmi változásokra számít, és véleménye szerint a fenntarthatóság a 2020-as évek egyik kulcsfontosságú kérdése lesz.

Az évtized mostanihoz hasonló “brutális” indulása ritka a történelemben. Lezárult a 2013 és 2019 közötti napsütéses, konjunktúrát hozó időszak, borúsabb hét év kezdődött 2020-tól, ami a pandémiával indult. A jegybankelnök rámutatott: új pénzügyi forradalomban az arany alapú bretton-woods-i rendszer nem jöhet vissza, és az 1970-es években megindult pénzügyi liberalizáció sem tér vissza. Hozzátette: 2020-ban a modern pénzrendszer számos kihívás elé néz, a jegybankok szerepe átalakul, változnak a jegybanki politikák, bővül a jegybankok mandátuma.
Minden gazdaságpolitika csak környezeti fenntarthatóságon alapulhat a 2020-as évtizedben – mutatott rá Matolcsy György. Ma 1,7 földnyi természeti erőforrást használ a világ, ami nem fenntartható.
Kiemelte: a háborús időkön kívül még nem volt ilyen jelentős eladósodás, mint jelenleg, az adósság pedig kihívás. Szavai szerint mindaz, amiről a mostani helyzetben hallunk, vagyis a mentőcsomagok, fejlesztési programok, azok eladósodást jelentenek. Azok mögött vagy állami, vagy jegybanki, vagy piaci pénzteremtés áll. Az eladósodás egy pillanatig, csak rövid ideig nem okoz gondot – húzta alá, hozzátéve: mindenképpen, például a jegybank által képviselt magyar gazdaságpolitikában legkésőbb 2022 után, vissza kell térni az egyensúly és növekedés pályájára. Most először a növekedést kell visszaállítani. Kitért arra: a jegybankok keresik az új eszközöket, amelyekkel segíthetik a globális versenyt. Nem elég a pénzteremtés, a fejlesztés, versenyképességi fordulatra van szükség. A több 10 milliárd euró fejlesztési forrás akkor tud hasznosulni. (MTI)

Matolcsy György jegybankelnök előadásának teljes hanganyaga a Bölcs Vár podcast csatornáján meghallgatható.