Érmekiállításunk átmenetileg zárva tart
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Királyok pénzei – Budavári pénzverés a középkorban című érmekiállításunk technikai okok miatt június 11-től június 17-ig zárva tart. A mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható tárlat ezt követően a szokott nyitva tartással várja vendégeinket. Megértésüket köszönjük!

 

Időszakos érmekiállítás mutatja be a magyar és kínai érmék történetét
Magyarország és Kína 2019-ben ünnepli a két ország közötti diplomáciai kapcsolat felvételének hetvenedik, továbbá Budapest és Sanghaj testvérvárosi kapcsolatának hatodik évfordulóját.

Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Bank a világhírű Sanghaj Múzeummal, valamint a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvánnyal együttműködve, első alkalommal mutatja be a nagyközönség előtt Az érmék útja című kiállítást a Bölcs Várban, a Sanghaj Nemzetközi Kulturális Egyesület támogatásával.

A tárlat révén a látogatók megismerhetik a magyar és kínai érmék történetét, valamint – a hazai és a távol-keleti érmék fejlődését összevetve – Kína és Magyarország történelmébe is betekintést nyerhetnek. A kiállítás a fizetőeszközök közti különbségek, kapcsolódási pontok és más érdekességek bemutatását követően végigtekint napjaink digitalizált pénzügyi világán és az érmék szerepének fokozatos csökkenésén.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2019. június 18. és 2019. augusztus 11. között a Bölcs Várban.

 

A Bölcs Vár épületében egy mintegy kétszáz érméből álló kiállítást tekinthetnek meg a látogatók. A Királyok pénzei – Budavári pénzverés a középkorban című tárlat a középkori magyar pénzverés történetébe enged bepillantást. A hely szelleméből adódóan kiemelt helyen szerepel a kiállításban a budavári pénzverés története, hiszen a középkorban a közelben folyt a budai pénzverés.

A kiállítás a magyar királyok számos pénzritkaságát vonultatja fel Szent István korától a mohácsi vészig és az azt követő időszakig. Az érmék mellett 3D-s kivetítés, kvízek, egyedi fejlesztésű játékok és pénzzel kapcsolatos mesék színesítik a tárlatot. A kiállítás mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható a hét minden napján.

 

Nyitva minden nap 10.00 – 18.00 óra között.