Tudomány, közösség, érték

A régi budai városháza épülete Bölcs Vár néven, az MNB Alapítvány értékmentő munkájának köszönhetően oktatási és közösségi térként újult meg. Az Alapítvány célja, hogy az újjászülető épület széles körű tudományos és kulturális programok helyszíne legyen. A változatos események megrendezése mellett oktatási tevékenységnek is otthont ad, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Bölcs Vár tudományos és szakmai központtá váljon.

Az Alapítvány fő célkitűzése a közgazdasági- és társadalomtudományi élet, valamint a felsőoktatási intézmények szakmai tevékenységének támogatása, továbbá Magyarország nemzetközi oktatási és kutatási együttműködéseinek erősítése. Mindezek megvalósítása érdekében az Alapítvány számos nyilvános pályázati lehetőséget hirdet meg és szakmai együttműködéseket indít.

Élet a Bölcs Várban

A Bölcs Vár épületegyüttes kialakítása lehetővé teszi, hogy szintjeit egymástól függetlenül hasznosítsák, ezáltal sokrétű funkcióval rendelkezik. A földszinten a lefedett udvarban közösségi és kiállító tér, az utcára nyíló épületrészekben könyvesbolt foglal helyet. Az épület ezen területei a látogatók előtt nyitva állnak.

Az épület működésének fókuszában a tudományos munka áll. A Bölcs Vár felső szintjein előadótermek, szemináriumi szobák, kutatóterek kaptak helyet. Itt, az MNB Alapítány és a győri Széchenyi István Egyetem megállapodásának keretében működő angol nyelvű Transzdiszciplináris Doktori Program képzése folyik. Ugyanitt kapott helyett az Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében a Geopolitikai Doktori Program.

Az épület eredeti funkcióját tekintve kiemelten fontos célközönség a magyar és a külföldi tudományos életben tevékenykedő szakemberek és akadémikusok közössége. A tudományos központ megléte egyaránt szolgálja az itt kutató diákokat, professzorokat, illetve az idelátogató tanulni vágyókat.

Bölcs Vár brosúra – Bemutatkozik a ház

A csaknem 800 éves múltra visszatekintő Bölcs Vár épülete az MNB Alapítvány értékteremtő munkájának köszönhetően Buda képzési, oktatási és tudományos központjává vált. Az egykori budai óvárosháza a több éves feltárási és rekonstrukciós munkák eredményeként mára oktatási és tudományos munkának, valamint a Pallas Athéné Kiadó könyvesboltjának ad otthont. Tekintse meg brosúránkat és járja be az épület tereit!