Menedzsment és önfejlesztés témakörben két külföldi szerző új sikerkönyvét adta ki a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) áprilisban. Mindkettőt élő online beszélgetés keretében mutatták be az érdeklődőknek, melyek a könyvkiadó Facebook-oldalán utólag is megtekinthetők. Áprilisban emellett az e-bookon és a hangoskönyvben elérhető művek listája is bővült.

Scott Tannenbaum és Eduardo Salas: Sikeres csapatok

Szervezeti pszichológusokként Scott Tannenbaum és Eduardo Salas megmutatja számunkra hogyan válhatunk mi magunk is elismert csapatvezetővé, együttműködő taggá, támogató szenior vezetővé vagy akár befolyásos tanácsadóvá. Céljuk az érdemi segítségnyújtás a csapatban dolgozóknak, hogy megalapozott információkon és gazdag tapasztalatokon nyugvó döntéseket hozhassanak.

Évtizedes tapasztalatik alapján megfogalmazták a csapathatékonyság három összetevőjét: 1. A teljesítmény fenntartása – pozitív eredmények felmutatása időről időre. 2. A csapat ellenálló képessége – küzdés a kihívásokkal és talpra állás a nehézségek legyőzésével 3. Életképesség – a jövőbeni sikerhez szükséges erőforrások megteremtése.

Emellett pedig azonosították a csapathatékonyság hét, egymással összhangban lévő mozgatórugóját is: 1. képesség; 2. együttműködés; 3. koordináció; 4. kommunikáció; 5. kogníció (egy hullámhosszon vannak-e) ; 6. feltételek; 7. coaching (vezetői képességek). Ismertetésük mentén az olvasók egyúttal cselekvésorientált és kipróbált gyakorlatokon alapuló tippeket kapnak ahhoz, hogy az együttműködéssel kapcsolatban, saját szerepköreikben minél nagyobb sikerekben és pozitívabb élményekben lehessen részük.

 

Gill Hasson: Bánj jól magaddal! Az öngondoskodás kézikönyve

Gill Hasson mentálisegészség-szakértő e kötetében megmutatja, hogyan lehet kialakítani azt a gondolkodásmódot és szokásrendszert, amely megvédheti, fenntarthatja és javíthatja a testi-lelki egészségünket, segíthet abban, hogy megfelelően kezeljük a stresszt, valamint a szorongást, és közelebb kerüljünk a munka és a magánélet egyensúlyához.

Gill Hasson alaptétele szerint az öngondoskodás egyenlő az önbecsüléssel, mely elsősorban arról szól, hogy tudatosan figyelünk saját magunkra, és folyamatos kapcsolatban maradunk önmagunkkal. Emellett felelősséget vállalunk saját mentális, emocionális és fizikai jóllétünkért és tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem törődünk magunkkal, annak milyen káros hatásai lehetnek.

A kötet a testet és az elmét egységben kezelve, valamint a modern élet leggyakrabban előforduló kihívásaira reagálva, átfogó képet rajzol és megmutatja, hogy a gyakorlatban valójában hol is állnak a változáshoz vezető út belépőpontjai. Ehhez pedig minden fejezet végén Gill Hasson praktikusan össze is foglalja tanácsait, amelyek segítenek felismerni például azt, hogy bármely tulajdonságunk vagy vélt hiányosságunk ellenére hogyan becsüljük meg önmagunkat vagy lekicsinylés helyett hogyan fogadjuk el konstruktív jelleggel magunkat, mindeközben pedig az összehasonlítás csapdájába se essünk bele.

 

Angus Forbes: Bolygónk globális hatósága  (e-book)

Angus Forbes karrierváltó környezeti aktivista, a londoni city egykoron neves pénzügyi tanácsadója formabontó kötetében nemcsak a bioszféra egyre gyorsuló pusztulására hívja fel a figyelmet, hanem megoldásként átfogó javaslatot vázol bolygónk globális kormányzásához.

Olyan világméretű problémával nézünk ugyanis szembe, amelyet a független országok rendszere és multilaterális szervezeteik jelenleg képtelenek kezelni. Ugyanakkor legyünk tisztában vele, hogy ennek nem kell így lennie. Ma még megváltoztathatjuk a jövőnket. Ehhez kell létrehoznunk bolygónk globális hatóságát (Global Planet Authority, GPA) – mondja Forbes. Hiszen a bioszféra élő rendszere sem veszi figyelembe az országhatárokat. A szerző olvasmányos módon, ugyanakkor tényekkel, adatokkal és változatos statisztikákkal is alátámasztja, hogy megfelelő gazdaságszabályozási lépésekkel ez bizony lehetséges.

 

Zhihe Wang: Folyamat és pluralizmus (hangoskönyv)

Az emberiség egyik legnagyobb kihívása, hogy feloldja a vallások közötti konfliktusokat. A filozófiaprofesszor szerint pedig létrejöhet egy olyan világ, amelyben a vallások nyitottak egymásra, és gazdagítják egymást. Ennek megvalósításához azt a hozzáállást ajánlja, amelyet a kínai harmonizmus alakított ki. Ez a hagyomány ma is életerős, így ténylegesen segítheti a konfuciánusokat, a buddhistákat, a taoistákat, a keresztényeket, a zsidókat, a muszlimokat, a hindukat és a vallás nélkül élőket is, hogy képesek legyenek elfogadni és becsülni a vallásbeli sokféleség értékeit.

Zhihe Wang emellett megmutatja, hogy milyen típusú párbeszéddel lehet konstruktív viszonyokat felépíteni. A különböző vallási hagyományú embereket ezzel arra igyekszik rávezetni, hogy amikor diskurzust folytatnak, a különbözőségek nem ellentétes jellegűek, az eltérő nézőpontok inkább egymás kiegészítéseként vannak jelen. A szerző a mások iránti tisztelet attitűdjét segít kifejleszteni, valamint azt a hajlandóságot és képességet, hogy másoktól a saját identitásunk elveszítése nélkül tanulhassunk. Mondanivalójának alátámasztásához pedig számos kínai bölcseletet is idéz.

A könyv megfogalmazza azt is, hogy a harmonizmus gondolatmenetét követve a mai Kínának egy további feladattal is szembe kell néznie, mely az ősi hagyományoknak az új, Nyugatról származó hagyományokkal (marxizmus, kapitalizmus és posztmodernizmus) való harmonizálása.

 

 

A fenti kötetek, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon, hangoskönyveink pedig elérhetők a https://voiz.hu/hangoskonyvtar/ applikáción.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.