Az épület a Budai Vár egyik új ékköve lett, amely nemcsak a turisták és a laikus közönség tetszését, de az építészeti szakma kiválóságainak elismerését is kivívta.
A Bölcs Vár 2019-ben elnyerte az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete által alapított ICOMOS-díjat, a magyar építészeti kultúrát és értékeket megőrizni hivatott építészeti alkotásokat elismerő Pro Architectura díjat, a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen kiadott Budapest Építészeti Nívódíjat, valamint a 2019-ben már tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíjat is.

ICOMOS-díj

Az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS, a Műemléki Világnaphoz kapcsolódóan, 2019. április 25-én adta át az idei ICOMOS-díjakat. A szervezet 2006 óta minden évben diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat.

Idén négy rekonstrukció, köztük a Bölcs Vár épületének felújítása kapta meg a bizottság elismerését. A díjról döntő ICOMOS nemzeti bizottsága a kitüntetést a helyreállítás példamutató gondosságával, a kortárs elemek visszafogottságával és rendező jelenlétével indokolta.

Pro Architectura díj

2019. november 15-én az MNB Alapítvány Pro Architectura díjban részesült. Ezt a díjat olyan impozáns épületek, illetve kiemelkedő építészeti alkotások nyerhetik el, amelyek a folyton megújuló, mégis klasszikus magyar építészeti kultúrát és értékeket hivatottak megőrizni, népszerűsíteni és tovább örökíteni az utókor számára. A Bölcs Vár felújítási munkálatai – 2014 és 2018 között – már a kezdetektől ennek szellemében zajlottak.

Pro Architectura díjból évente legfeljebb tíz adományozható. A díjat ugyanaz a természetes személy, jogi személy vagy közösség 5 éven belül csak egyszer kaphatja meg. A beérkezett pályázatokat idén is egy kilenc tagból álló, szakmai zsűri bírálta el, amelynek vezetésére Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárt kérték fel.

Budapest Építészeti Nívódíj

A Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen meghirdetett pályázat fődíját idén november 20-án a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett ünnepélyes díjátadón adták át. Olyan alkotások, épületek pályázhattak a díjra, amelyek Budapest közigazgatási területén találhatók, és a főváros építészeti arculatát vagy egy adott városrész, kerület megjelenését, kihasználtságát és annak miliőjét hivatottak javítani. A Budapest Építészeti Nívódíj deklarált küldetése, hogy az építészeti és környezeti kultúra fejlődését elősegítő, megújító és a hagyományos értékeket megőrző építményeket ismerjenek el.

A verseny rangját jól szemlélteti, hogy a Bölcs Vár a fődíjat olyan parádés építészeti alkotások előtt szerezte meg, mint az újpesti piac, vásárcsarnok és rendezvénytér komplex megújítása, a MOME campusfejlesztése, a Magyar Telekom és a T-Systems Hungary közös irodaháza, a Nexon momumentális hatású, Váci úti irodaépülete, vagy a Láng Művelődési Központ példaértékű rekonstrukciója.

Építőipari Nívódíj

2019-ben már tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíj pályázatán, műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában nyert el kitüntetést a Bölcs Vár, illetve a felújítással megbízott építész és tervező csapat.

Az Építőipari Nívódíj alapítói az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a fennállásának idén 70 éves jubileumát ünneplő Építéstudományi Egyesület voltak. Pályázatot nyújthattak be a minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítményeket megvalósító szervezetek. A díj kuratóriumának tájékoztatása szerint 2019-ben a megadott határidőig 23 pályázat érkezett be, amelyből a Bíráló Bizottság összesen 13 építményt részesített Építőipari Nívódíjban.